Samenwerken aan slimme ICT oplossingen waar de gebruiker écht iets aan heeft​

 • Bachelor
 • Voltijd
Twee studenten aan tafel ICT- SE

HBO-ICT - Software Engineering

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Exact en Informatica

​Kun jij je nog een leven voorstellen zonder ICT? Foto's bewerken in Instagram, internetbankieren, de bonuskaart waarmee de supermarkt je koopgedrag in kaart brengt, maar ook e-mailen, bellen en chatten. Voor al deze en nog veel meer toepassingen is software nodig. In de major Software Engineering leer je hoe je internetapplicaties en databasesystemen ontwerpt, bouwt en beheert. Vaak gaat het om softwaresystemen die bedrijfsprocessen efficiënter maken. Ook leer je hoe je wensen en eisen van de gebruiker in dat systeem kunt implementeren.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn HBO-ICT - Software Engineering

Sla over
 • Misja Hoebe

  Docent

  Misja Hoebe
 • Martijn Riemersma

  Docent

  Martijn Riemersma
 • Bas Heijne

  Docent

  Bas Heijne
 • Evert Nijkamp

  Docent

  Portretfoto Evert Nijkamp
 • Emily Niël

  Docent

  Emily Niël

Over deze studie

Software Engineering (SE) is één van de richtingen (majors) van de bacheloropleiding HBO-ICT. De andere majors zijn Network & Security Engineering (NSE) en de major Business IT & Management (BITM). Tijdens het eerste jaar maak je in het eerste halfjaar  kennis met alle drie de richtingen. Het tweede halfjaar is gelijk voor de major Network & Security Engineering en de major Software Engineering. Na jaar 1 zijn de programma's van alle drie de majors verschillend.

In de Onderwijscatalogus zie je precies welke vakken je krijgt. Je kunt op de vakken klikken voor een uitgebreide beschrijving.

 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl. Studiekeuze123 verzamelt feiten en cijfers over alle majors/varianten van deze opleiding. De getoonde feiten en cijfers
  vormen dus een totaalbeeld van deze majors/varianten.

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Eerste jaar 

In het eerste halfjaar maak je kennis met ICT in de ruimste zin van het woord. Hierbij wordt een brede basis gelegd, die aansluit bij alle drie de majoren van de opleiding HBO-ICT. Aan de ene kant leer je technische vaardigheden zoals het gebruik van databases, programmeren in Python en een introductie in de werking van computernetwerken zoals het internet. Aan de andere kant is er ook aandacht voor de meer bedrijfsmatige vaardigheden, zoals de werking van bedrijfsprocessen en technieken om de eisen te inventariseren waaraan een applicatie moet voldoen. 

In het tweede halfjaar begint je eerste project. Met een groep studenten maak je een Internet of Things-applicatie voor een echte opdrachtgever. Je kan hierbij denken aan applicaties die sensoren, displays en andere hardware gebruiken om een concreet probleem op te lossen. Om dit project te ondersteunen krijg je ook les over het beveiligen van software en de werking van een computer. Daarnaast krijg je een introductie in de technologieën die je voor websites gebruikt. Tot slot krijg je nog wiskunde. 

Tweede jaar 

Het tweede jaar is georganiseerd rond twee hoofdthema’s. In het eerste half jaar bespreken we intelligente systemen. We hebben het hier over systemen die taken uitvoeren waarvan we vinden dat je intelligent moet zijn om die uit te kunnen voeren. Concreet zal je een project uitvoeren waarin je een applicatie schrijft die een bordspel kan spelen. Hierbij introduceren we de programmeertaal Java en bestudeer je technieken om efficiëntere en meer gestructureerde code te schrijven. 

Webapplicaties staan centraal in de tweede helft van dit jaar. Veel applicaties draaien immers niet alleen maar op de cliënt, de computer, laptop of tablet van de gebruiker, maar ook ten dele op een server in bijvoorbeeld een datacenter. Je zal dan ook twee programmeertalen gebruiken tijdens deze periode, PHP om een applicatie te schrijven waarbij de nadruk op de server ligt en Javascript voor applicaties waarbij de nadruk op de cliënt ligt. Je ontwikkelt ook een grotere webapplicatie als project in deze periode. 

Derde jaar 

In het derde jaar heb je zelf de regie over je studie. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf waar je zelfstandig een opdracht uitvoert. Je kan hierbij kiezen voor een stageplek in Nederland maar uiteraard mag je er ook voor kiezen om je stage in het buitenland te lopen. De opleiding heeft een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen. Stagelopen bij de innovatiewerkplaats van HBO-ICT, de Digital Society Hub, is mogelijk. Maar je mag natuurlijk ook zelf een stage zoeken. 

Verder volg je in het derde jaar een minor. Dat is een half jaar van je studie die je vrij kunt invullen. Je kunt ervoor kiezen om één van de minoren van de Hanzehogeschool te volgen, binnen of buiten het ICT-vakgebied. Ook is het mogelijk om een half jaar in het buitenland te studeren bij een van onze partneruniversiteiten, of bij een andere hogeschool in Nederland. 

Vierde jaar 

In het vierde jaar ga je aan de slag met de specialisatie Software Engineering. Je volgt hier een aantal verdiepende vakken waarin de verschillen tussen ‘gewoon’ programmeren en software engineering worden uitgelicht. Denk hierbij aan onderwerpen zoals de architectuur van softwaresystemen en de juridische en ethische aspecten van software engineering. Je hebt bovendien de mogelijkheid om een aantal keuzevakken te volgen, waarmee je de specialisatie naar je eigen smaak kan aanpassen. 

Na je studie

Wat kun je worden?

Na je afstuderen ben je een allround expert en kun je aan de slag als bijvoorbeeld software engineer, web developer, programmeur, systeemontwikkelaar of IT service manager. Software engineering is een discipline die voortdurend in beweging is door de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het perspectief op een baan is voor de komende jaren dan ook zeer goed.

Doorstuderen
Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, Master Data Science for Life Sciences of de Msc in Business Studies (interdisclipinary Business Professional). Ook kun je doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere hogeschool of universiteit. 

Toelating & aanmelding

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Na je aanmelding word je door ons uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck. Meld je je na 1 mei aan dan is deelname aan de studiekeuzecheck- naast de toelatingseisen – voorwaarde om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen ongeveer: 

 • Jaar 1: €650,- (inclusief kosten introductiekamp €90,-)
 • Jaar 2: 
  • major BITM €365.-
  • major NSE €500.-
  • major SE €650.-
 • Jaar 3: €60.- + kosten afhankelijk van de minor die gekozen wordt
 • Jaar 4: afhankelijk van de verdiepende minor + €50.- (evt. kosten boek afstuderen)

Stel je vraag

Interessegebieden

 • Exact en Informatica
Meld je aan via Studielink