Heb je ondernemersbloed en kun je niet wachten om je ideeën om te zetten in producten of diensten? Of zie je een managementfunctie in een handelsonderneming of midden- en kleinbedrijf wel zitten? Dan is Ondernemerschap & Retail Management de opleiding voor jou.

Bij Ondernemerschap & Retail Management leer je wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en runnen van een bedrijf. Je gaat een toekomst tegemoet waarin ondernemerschap, marketing en management centraal staan. Bij ons leer je ondernemen met verstand van zaken. Zo bereid je jezelf voor op een dynamische carrière als zelfstandig ondernemer of ondernemende manager. Ga jij de uitdaging aan?

Meer weten? Vraag hier een brochure aan of meld je aan voor de open dag.​

Heb je het idee dat je Ondernemerschap & Retail Management wil gaan doen, maar wil je het zeker weten? Geef je dan op voor een Meeloopdag.

 

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Propedeuse (jaar 1)

Propedeuse (jaar 1)

In de propedeuse leer je in het eerste semester (eerste half jaar) over ondernemen in een bestaand bedrijf. Je leert over marketing en past dit toe in de retail en het MKB. Daarnaast doe je praktijkonderzoek en krijg je vakken op het gebied van professionele communicatie.

Gedurende het tweede semester ga je juist aan de slag met een eigen bedrijf. Samen met je medestudenten start je een student company (eigen bedrijf) waarmee je een echt product in de markt gaat zetten. Je verdiept je in hoe je met je bedrijf winst kunt gaan maken, en wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een eigen bedrijf start.

Het eerste jaar kun je ontdekken of je interesse vooral ligt bij het ondernemen in een bestaand bedrijf of bij het starten van een eigen bedrijf. Gedurende het derde jaar kies je namelijk voor één van deze twee routes.

Het tweede jaar

Het tweede jaar

In het tweede jaar van de opleiding verdiep je je verder in ondernemerschap als zelfstandig ondernemer en als (retail)manager. Daarbij hoort (online) marketing, kennis opdoen over de bedrijfsorganisatie, onderzoek doen naar de haalbaarheid van een bedrijfsidee en human resource management - het omgaan met personeel.

Het derde jaar

Het derde jaar

In het derde jaar ga je eerst een half jaar op stage. Je kunt stage lopen bij MKB-bedrijven, retail- of franchiseorganisaties, maar ook in het buitenland! Gedurende je stageperiode breng je je opgedane kennis in de praktijk en breid je je professionele netwerk uit.

Na je stage kies je voor een route: Zelfstandig Ondernemerschap óf Ondernemend Retailmanager. Gedurende een half jaar word je klaargestoomd om als manager in een (retail)organisatie aan de slag te gaan, of ontwikkel je de benodigde vaardigheden om je eigen bedrijf op te starten. De keuze is aan jou!

Het vierde jaar

Het vierde jaar

In het vierde jaar heb je het eerste semester een vrije keuzeruimte. Je kiest een minor ter verdieping of verbreding van je kennis. Zo kun je onder andere kiezen voor de minor Retailing & Franchising. Voor studenten die nét een stapje meer willen doen, is bijvoorbeeld honoursminor Da Vinci een goede keuze. Je kunt er ook voor kiezen om je kennis te verbreden en gedurende een half jaar kennis op te doen van een totaal ander onderwerk. Wil je bijvoorbeeld een bedrijf in de ICT beginnen, dan kun je een minor volgen op het gebied van ICT. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een minor te volgen bij een andere hogeschool in Nederland, of zelfs in het buitenland.

Het tweede semester staat in het teken van het afstuderen. Je schrijft een eigen ondernemingsplan of helpt iemand anders bij zijn businessplan. Misschien ga je onderzoeken wat er komt kijken bij de overname van een onderneming of de opvolging van een familiebedrijf. Of onderzoek je of er een doorstart mogelijk is voor het bedrijf waar je gedurende je studie actief mee bezig bent geweest. Door deze praktische afsluiting van je studie, sta je al met één been stevig in het (internationale) bedrijfsleven.

Opleiding in drie jaar

Opleiding in drie jaar

Heb je een vwo-diploma en voldoe je aan de toelatingseisen die gelden voor de opleiding? Heb je daarnaast ambitie, talent en doorzettingsvermogen? Dan kom je mogelijk in aanmerking om de vierjarige opleiding in drie jaar te voltooien. Dit betekent dat je direct instroomt in het tweede jaar (hoofdfase). Om toegelaten te worden tot het versnelde programma, moet je eerst een tempo-assessment doen. Lees hier meer informatie over het tempo-assessment en de voorwaarden.

Begeleiding

Begeleiding

Je krijgt vanaf het eerste jaar je eigen studiecoach, hij/zij blijft jouw studiecoach gedurende de gehele studie. De studiecoach begeleidt je bij jouw ontwikkeling in het onderwijs en de keuzes die je maakt in je studie. Na afloop van een collegeblok bespreek je je studieresultaten. Daarnaast ondersteunt de studiecoach jou bij het ontwikkelen van de opleidingscompetenties die je nodig hebt. Ook met vragen over je opleiding kun je bij de studiecoach terecht.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management stimuleert studenten bewust bezig te zijn met internationalisering. Zo kun je je stage of een gedeelte van je studie in het buitenland volgen. Ons Praktijkbureau heeft veel internationale contacten en plaatst bijvoorbeeld regelmatig studenten voor hun stage in Maleisië. Daarnaast heeft het Instituut voor Marketing Management uitwisselingsprogramma's met verschillende universiteiten. Onze International Officer helpt je op weg! Bekijk hier de lijst met onze partnerscholen.

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Ondernemerschap & Retail Management? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.

Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht."

Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!


​Beroepsmogelijkheden

Beroepsmogelijkheden

Als afgestudeerde van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je je eigen zaak beginnen of de zaak van je ouders overnemen. Van detailhandel tot horeca of recreatie: het is uiteindelijk je eigen keus die een bepaalde branche tot je werkgebied maakt. Je hoeft natuurlijk geen eigen onderneming te starten als je de opleiding hebt afgerond. Je kunt bijvoorbeeld ook als manager terechtkomen bij een groot warenhuis of een supermarkt. Misschien word je wel verantwoordelijk voor het aansturen van meerdere vestigingen van een winkelketen waarbij je het management adviseert en ondersteunt op het gebied van het retailvak. Andere voorbeelden van mogelijke carrières zijn: accountmanager, marketeer, franchisenemer or e-commerce manager.

Doorstuderen

Doorstuderen

Na het behalen van je diploma is het mogelijk om door te studeren. Er zijn verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bij de Hanzehogeschool Groningen en buitenlandse partneruniversiteiten.

Schakelprogramma Rijksuniversiteit Groningen

Schakelprogramma RUG

Als je je opleiding hebt afgerond, kun je een schakelprogramma aan de RUG volgen van een jaar. Je kunt een traject kiezen dat in het verlengde ligt van je hbo-opleiding. Wil je een ander schakeltraject volgen? Informeer dan bij de betreffende universiteit/faculteit naar de mogelijkheden. Voorlichting door de RUG over de opleiding en schakeltrajecten kun je vinden op www.rug.nl.

Volg een Hanzemaster

Master up your career met een Hanzemaster!

De Hanzehogeschool Groningen biedt steeds meer masterprogramma's aan. Wanneer je kiest voor een Hanzemaster, kies je voor een masteropleiding met een praktische insteek. Je hoeft geen schakeljaar/premaster te doen, en krijgt dezelfde Mastergraad toegekend als wanneer je naar de universiteit zou gaan. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het masteraanbod op www.hanze.nl/masters.

Alumni

Alumni

Na het afronden van je opleiding wachten er weer nieuwe uitdagingen. Wellicht studeer je door, of start je met een interessante baan. In deze periode zijn de contacten die je tijdens je opleiding hebt opgebouwd met je medestudenten en docenten, waardevol. Ook wij willen graag met onze alumni in contact blijven en hebben daarom alumnigroepen op LinkedIn ingericht. Er is een groep voor elke opleiding. Schrijf je in op www.LinkedIn.com en meld je aan bij Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management).

​Jaar 1

 • Business Simulatie
 • Marketingomgeving Extern (Marketing, Onderzoek, Rekenen)
 • Professionele Communicatie en Effectiviteit
 • Praktijkonderzoek in Retail
 • Marketingmix Retail & Financiën in MKB
 • Het runnen van een studentenbedrijf
 • Concept en Verdienmodel
 • Uitvoering en Verantwoording

Jaar 2

 • Marktonderzoek
 • New Business Development
 • Bedrijfscommunicatie Nederlands
 • Engels
 • Duits/Spaans
 • Online Marketing
 • Inkoop
 • Sales
 • Bedrijfsvoering
 • Financiën
 • Human Resource Management/Recht

Jaar 3

 • Stage
 • Strategische marketing analyses
 • Financieel Management
 • Recht
 • Engels
 • Veranderkunde
 • Juridische Accountability & Ethiek

Jaar 4

 • Minor
 • Afstuderen

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}