Online toepassingen en innovatieve gadgets zijn een steeds groter onderdeel van ons leven. Handige apps op je telefoon, virtual reality, de Fitbit die je dagelijkse activiteiten meet, maar ook serious games die bijvoorbeeld revalidatie leuker maken. Binnen de opleiding Communication & Multimedia Design komen al deze onderwerpen aan bod in drie verschillende richtingen (majors): Visual Design, Interaction Design en de internationale major Game Design. Samen vormen deze drie majors de opleiding Communication & Multimedia Design.

Let op: met ingang van september 2021 is de opleiding CMD niet meer opgedeeld in majoren. Er is dan een nieuw programma, bestaande uit onderdelen van voorheen Visual Design en Interaction Design. De major Game Design gaat dan verder als de bachelor opleiding Creative Media & Game Technologies.

Vraag een brochure aan of meld je aan voor de open dag!

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

           Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

 

Opbouw van je opleiding

Opbouw van je opleiding

Binnen de opleiding Communication & Multimedia Design kun je kiezen uit drie verschillende richtingen (majors): Visual Design, Interaction Design en Game Design. Samen vormen deze drie majors de opleiding Communication & Multimedia Design. Je kiest gelijk bij aanvang van je studie voor een major. Het eerste jaar is voor alle richtingen binnen de opleiding Communication & Multimedia Design grotendeels gelijk. Dat maakt het makkelijk om nog te switchen van richting en zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van de de hele opleiding en wat je ermee kunt. Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Science. Je diploma wordt internationaal erkend en geeft je tal van mogelijkheden in binnen- en buitenland.       

Propedeuse (jaar 1)

Eerste jaar

In het gemeenschappelijke eerste jaar maak je kennis met alle richtingen van de opleiding en leg je een brede basis binnen het creatief technologische domein. Je doorloopt de Design Cycle meerdere malen door het doen van projecten en volgt daarnaast ondersteunende vakken, waarbij je onderzoekt wat de gebruiker wil. Vervolgens ga je ideeën uitwerken, ontwerpen en ontwikkelen in digitale prototypes. Dit doe je door bijvoorbeeld HTML/CSS/JavaScript te gebruiken. Bij alles wat je bedenkt staat de gebruiker centraal en leer je het belang van een goed visueel ontwerp. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar minimaal 48 van de 60 EC's behalen.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

 

Het tweede jaar bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je volgt vakken binnen het creatief technologisch domein en doet projecten die passen bij de major die je gekozen hebt. Je gaat creatieve toepassingen bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en testen met behulp van geschikte technieken en tools. In tweede jaar werk je voor echte opdrachtgevers aan een interactieve oplossing voor echte gebruikers. Daarnaast werk je aan je eigen portfolio.

In het derde jaar ga je een half jaar op stage en vul je de zogeheten Vrije Ruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een (Engelstalige) minor volgen of studenten in het buitenland, maar ook verdieping binnen CMD is mogelijk. 

In het vierde jaar werk in je een multidisciplinair team aan projecten gebaseerd op je majorkeuze. Ondertussen werk je aan een afstudeeropdracht bij een externe opdrachtgever. Je gaat op zoek naar een creatieve oplossing voor een complex vraagstuk met behulp van interactieve media. 

Stagelopen

Stagelopen

Zowel in het derde als in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Je derde jaar start met een half jaar durende praktijkstage, waarbij je zelf kiest of je je stage in binnen- of buitenland wilt doen. Tijdens je stage werk je mee in een echte game studio. Naast de dagelijkse werkzaamheden werk je aan een specifieke opdracht. Je kunt zelf een stageplaats zoeken, maar ook de opleiding heeft een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen. Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je je afstudeeropdracht.

Keuzeruimte

Keuzeruimte

Heb je een brede interesse en wil je je graag verder ontwikkelen op een bepaald gebied? Dan kun je zeker uit de voeten met ons uitgebreide en afwisselende aanbod in minoren en keuzevakken. In het derde jaar van de opleiding kun je gedurende een half jaar bijvoorbeeld de minor The Future of Society & Technology volgen, maar ook de minor Medialism. Minoren volgen aan een andere hogeschool binnen Nederland is ook een mogelijkheid. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een half jaar naar het buitenland te gaan of een Pre-Master te doen aan de universiteit. Er zijn volop mogelijkheden!

Afstuderen

Afstuderen

Centraal in het vierde jaar staat de afstudeeropdracht. Je gaat op zoek naar een creatieve oplossing voor een complex communicatievraagstuk met behulp van interactieve media. In overleg met bedrijven en lectoraten ga je op zoek naar een innovatieve afstudeeropdracht. Parallel aan je afstudeeronderzoek volg je inhoudelijke 'tracks' over actuele major-gerelateerde onderwerpen, die ondersteunend zijn aan het afstuderen.

Studieloopbaanbegeleiding

Studieloopbaanbegeleiding

Bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden. Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt.

Honours Talentprogramma

Honours Talentprogramma

Als je ambitieus, leergierig, ondernemend, creatief en stressbestendig bent, uitstekende resultaten behaalt en meer uit je studie wilt halen, dan heb je bij ons een streepje voor. We selecteren je dan graag voor één van onze uitdagende Honours Talentprogramma's. Bovenop je reguliere onderwijsprogramma biedt dit extra verdieping in je studie. Zo word je betrokken bij multidisciplinaire onderzoeken en projecten, je krijgt verrijkende theorie en gastcolleges van gerenommeerde professionals. Ook doe je mee aan prikkelende discussies over actuele thema's. Het voordeel van het deelnemen aan het exclusieve Honours Talentprogramma is dat jouw talent en competenties sterk worden ontwikkeld en dat je daarmee een 'headstart' in het bedrijfsleven hebt. Je krijgt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een extra uitdagende stage bij een (internationaal) topbedrijf te lopen. Dit biedt jou vele kansen op een voorsprong en perspectief om snel hogerop te komen. Als jij geselecteerd wordt voor het Honours Talentprogramma, dan komt dit uiteraard op je diploma te staan. Interessant voor nu en waardevol voor je toekomst!

Studievereniging

Studievereniging

KIC staat voor 'Kien in Communicatie' en is opgericht voor en door studenten van de opleidingen Communicatie en Communication & Multimedia Design! Speciaal voor de major Game Design & Development is er studievereniging GliTCH! KIC en GliTCH organiseren zowel studie als sociale activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken, congressen, maandelijkse borrels, gala's en de jaarlijkse wintersportvakantie. Als je bij ons komt studeren, moet je zeker lid worden! Neem ook eens een kijkje op hun eigen website www.svkic.nl

Bring your own device

Laptop-eisen

We adviseren iedere startende student om een eigen tablet of laptop aan te schaffen voor gebruik tijdens de studie. Bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT hanteren we het principe 'bring your own device'. Hiermee willen we thuis studeren vervlechten met het werken op school, want studeren houdt niet op als je colleges voorbij zijn. Op de Hanzehogeschool zijn natuurlijk honderden internetcomputers beschikbaar waarop je kunt werken, maar waarschijnlijk vind je het juist prettiger om je eigen tablet of laptop te gebruiken. Binnen de hele Hanzehogeschool kun je gebruik maken van WiFi. Bekijk hier de minimale eisen voor een laptop.

​Verder studeren

Verder studeren

Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding. Je kunt na je opleiding prima doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere universiteit. Ook kun je ervoor kiezen om onze Master International Communication te volgen.

 

 

​Jaar 1

 • Digital Thinking
 • Programming Basics
 • Design Thinking
 • Innovatie & Ondernemerschap
 • Usability & Interface Design

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}