Jij bent dé adviseur op het gebied van financiële en fiscale dienstverlening

  • Bachelor
  • Voltijd

Finance, Tax and Advice

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Economie en Bedrijf

Help je graag klanten op het gebied van fiscale en financiële vraagstukken? Kun je goed luisteren en financiële gegevens analyseren? Ben je creatief in het bedenken van oplossingen en kun je gestructureerd werken? Dan is Finance, Tax and Advice de opleiding voor jou!

Wij zijn Finance, Tax and Advice

Sla over
  • Alieke Benedictus

    Docent

    Alieke Benedictus
  • Gerard Doesburg

    Docent

    Gerard Doesburg
  • Koos Reitsma

    Docent

    Koos Reitsma
  • Ton Hanema

    Docent

    Ton Hanema

Over deze studie

Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice bereiden we je voor op hoe je relaties moet onderhouden, financiële producten ontwikkelt, beleid maakt, advies geeft en situaties analyseert. Via verschillende werkvormen ontwikkel je vaardigheden op het gebied van advies, communicatie, management en ICT die voor een financieel professional noodzakelijk zijn.

De inhoud van de opleiding is ontwikkeld in samenwerking met werkgevers. Je komt in het eerste jaar al in contact met de beroepspraktijk. Tijdens je studie heb je bovendien de mogelijkheid om je Wft-diploma's te halen die wettelijk nodig zijn om financieel advies te mogen geven. De Hanzehogeschool Groningen is hiervoor een erkend exameninstituut.

Je helpt graag klanten op het gebied van fiscale en financiële vraagstukken. Je kunt goed luisteren en financiële gegevens analyseren. Je vindt het belangrijk om een vertrouwensband met je klanten op te bouwen en ze een eerlijk en integer advies te geven. Om passende oplossingen te bedenken ben je creatief en kun je gestructureerd werken. Ben jij dit? Dan is de opleiding opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou!

Benodigdheden 

Bij de opleiding Finance, Tax and Advice is een laptop met een Windows besturingsprogramma vereist, geen Apple.

In ons onderwijs gebruiken we digitale leermiddelen en -systemen. Zo leer je bijvoorbeeld om te gaan met boekhoudsystemen. Deze digitale boekhoudsystemen zijn niet compatibel met computers van Apple. We raden je dan ook aan niet te kiezen voor een Apple-pc.

Post-Bachelor Business Controller
Na het behalen van de bachelor Finance Tax & Advice kun je de Post-Bachelor Business Controller volgen bij HanzePro. Informatie hierover vind je op HanzePro, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor werkende professionals vindt.

Studenten2.png
  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het curriculum is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Al in het eerste jaar kom je in contact met de beroepspraktijk. Je start met vier onderwijsblokken rondom verschillende thema’s, waarin colleges en praktijkopdrachten elkaar afwisselen. Daarbij kenmerkt het onderwijs zich door moderne en dynamische lesmethodes die je uitdagen en motiveren.

Het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Accountancy en Finance & Control. Het grote voordeel van dit gemeenschappelijke eerste jaar is dat je na het eerste jaar nog kunt switchen naar één van de andere financiële opleidingen zonder studievertraging.

Jaar 2

Tijdens jaar twee ga je aan de slag met het adviseren van bedrijven en particulieren op fiscaal-juridisch en financieel gebied. Je stelt financiële plannen op voor een particulier en voor bedrijven los je financieringsvraagstukken op. Je brengt onder andere financiële risico’s in kaart, beoordeelt de jaarrekeningen en de bijbehorende belastingaangiftes.
De praktijk staat centraal binnen de projecten. Je leert om klantvragen te analyseren en om op klantgerichte wijze financiële en fiscale oplossingen te bedenken. Hierbij ontwikkel je ook de gewenste communicatieve- en onderzoeksvaardigheden die je als adviseur nodig hebt.
 

Jaar 3

In het derde jaar van de opleiding staat financiële planning centraal. Hierbij geef je integraal financieel en fiscaal advies aan de particuliere klant en de ondernemer. Daarnaast is er een internationaal blok, waarin aspecten rond international finance en international (tax-)law aan de orde komen. In het tweede semester van het derde jaar start het afstudeertraject, waarbij je in de tweede helft van jaar drie stage loopt.

Jaar 4

In het vierde jaar mag je een half jaar studietijd zelf invullen, bijvoorbeeld door het volgen van een minor of een premaster Fiscaal Recht. Tijdens de tweede helft van jaar vier voer je een afstudeeropdracht uit bij een organisatie waarmee je laat zien dat je klaar bent om als adviseur aan de slag te gaan. 

Na je studie

Doorstuderen

Na de bacheloropleiding Finance,Tax and Advice kun je ervoor kiezen een post hbo opleiding of een masteropleiding te volgen. De Hanzehogeschool biedt verschillende masters aan waarbij je direct toelaatbaar bent, zoals de European Master in Sustainable Energy System Management of de MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional). Je hebt ook de mogelijkheid om door te studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pre-master Fiscaal Recht of Finance.

Aan het werk

De meeste studenten gaan na hun studie aan de slag bij een fiscaal advieskantoor, bank, verzekeraar of intermediair. In de overheids-sector kun je aan de slag bij de Belastingdienst, gemeente of Rechtbank. Een aantal functies waar je aan kunt denken:

  • belastingadviseur
  • financieel adviseur
  • bedrijfsfiscalist
  • financieel beleidsmedewerker bij lokale overheid 
  • hypotheekadviseur
  • medewerker fiscale afdeling bij grote organisaties en (semi)overheidsinstellingen
  • accountmanager bedrijven

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Aanmelding & inschrijving

Heb je een definitieve studiekeuze gemaakt? Meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Finance, Tax and Advice, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink