Opbouw van je opleiding
Werken aan je eigen project
Tijdens je opleiding heb je drie rollen: student, ondernemer en artiest. Als student bepaal je je doelen, als artiest ontwikkel je jouw product en als ondernemer vind je jouw markt en netwerk.
Gedurende de vier jaar van de opleiding werk je aan je eigen projecten. In het eerste jaar zijn de projecten deels vooraf bepaald. Hoe je in de laatste drie jaar leert is aan jezelf. Samen zetten we een stip op de horizon en werken in die richting. We werken actief om je uitdagingen te bieden, je in behoeften te voorzien en om je dichterbij de professionele beroepspraktijk te brengen. Niet in traditionele klassen, maar in labs en productiehuizen, waar je andere creatieven ontmoet en elkaar helpt met feedback en ideeën. Elke tien weken presenteer je een portfolio met jouw werk en feedback tijdens een assessment (beoordeling).Je ontwikkelt je door te werken aan competenties zoals organiseren, samenwerking, creëren, leiding geven, visie etc.
Ondersteuning
Je coaches zijn ervaren professionals die naast hun docentschap ook hun eigen onderneming hebben. Dit maakt de grens tussen onderwijs en beroepspraktijk zo klein mogelijk. Naast de begeleiding vanuit het productiehuis kun je ondersteuning vragen in de vorm van een consult; een persoonlijk gesprek met een docent over een specifiek onderwerp.
Labs en productiehuizen
Je kunt Labs bijwonen zoals Music, Design, Space en Entrepreneurship. Binnen de labs ga je met name aan de gang met het experimenteren op het gebied van je discipline (gitaar, drum, zang, video, film, om er een paar te noemen), het gebruik van ruimte, het ontwikkelen van je vaardigheden als toekomstig ondernemer, het ontwikkelen van concepten, etc. In de productiehuizen werk je samen met studenten uit alle disciplines en leerjaren en leer je hoe je vanuit een idee een artistiek product kunt ontwikkelen, organiseren, uitvoeren en presenteren.
Excursies en trainingen
Door het jaar heen ga je op excursie naar exposities, podia, creatieve professionals en festivals. Zo werk je aan je professionele netwerk. Verder zijn er ieder semester trainingen, workshops en colleges van docenten en gastdocenten uit de praktijk op allerlei relevante terreinen.
Start meteen met je carrière
De mate van vrijheid die je ervaart betekent ook dat je een sterke eigen motivatie moet hebben. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Je ontwikkelt je talent, je leert om zelfredzaam te zijn en je ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om je eigen project van begin tot eind uit te voeren, alleen, met medestudenten of met professionals. Je netwerk groeit, omdat je collega's uit het creatieve netwerk overal ontmoet. Je carrière begint binnen de muren van de academie, maar voordat je klaar bent, ben je al een eind op weg in het culturele veld.
Dat het ontwikkelen van deze vaardigheden bij ons voorop staat blijkt uit het NVAO Bijzonder Kwaliteitskenmerk Ondernemen, dat de opleiding Popular Culture als eerste HBO-Bachelor in Nederland verkregen heeft.
Minoren
In de bachelor Popular Culture wordt de student de ruimte geboden om minimaal één semester gericht op de eigen leeruitkomsten eigen keuzes te maken voor het indelen van het curriculum. Dit semester wordt benoemd als vrijekeuzeruimte. De student kan de vrijekeuzeruimte invullen met een minor of profilering. Kijk hier voor meer informatie over de minor en/of profilering. Binnen Minerva Academie voor Popcultuur hebben we de volgende minoren: Art & Technology, International Pop Culture en Pop Culture.
Stage
Tijdens de opleiding zoek je een stageplaats die past bij jouw ambitie en leerdoelen. Je werkt gedurende een semester in het werkveld onder begeleiding van professionals. We hebben stagiaires gehad bij onder meer: Wisseloord studio's, Into the Great Wide Open, Pinkpop, Productiehuis Paradiso, A Million Faces, Idols, Neushoorn, Vera, Worm, Universal, Excelsior en Geschikte Gasten. Aandachtsgebieden zijn onder meer: spelen in een band, studiotechniek, bedenken en maken van videoclips, organiseren van een festival, bijhouden van social media kanalen, marketing, klantcontact, financiën, podiumpresentatie en het bedenken van artistieke concepten.
Internationale focus
Er zijn voldoende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan en studenten uit andere landen te ontmoeten. We bieden uitwisselingsprogramma's met onder andere Finland, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er mogelijkheden voor buitenlandstages en internationale minors. Een minor is een verbredingsprogramma van een half jaar dat je bij je eigen opleiding of een andere opleiding in Nederland of het buitenland kunt volgen.
Afstuderen
Tijdens het laatste semester van de opleiding richt je je op het afstuderen. Hiervoor werk je toe naar een performance die je in een openbare omgeving toont aan publiek. Het bedenken, maken en presenteren van dit hele proces is geheel voor jouw rekening. Jij bent de artistiek leider en toont aan dat je klaar bent om als professional aan de slag te gaan. Tijdens het proces doe je artistiek onderzoek en krijg je begeleiding van docenten en vraag je feedback uit het werkveld.
Na je afstuderen
Beroepen
Na deze opleiding kun je als professional aan de slag in de creatieve industrie. Als ondernemer of muzikant. Als theatermaker of vormgever. Als iemand die degelijk is voorbereid op de nationale en internationale beroepspraktijk.