Waar je ook kijkt, op televisie, in boeken en magazines: gezond eten en leven is hot! En dat is niet zo vreemd. Overgewicht is vandaag de dag namelijk de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? En hoe maak je mensen daar bewust van? Dat is het terrein van de diëtist/voedingskundige. Als specialist op het gebied van voeding en gezondheid zijn je belangrijkste taken in het kort: onderzoeken, adviseren en voorschrijven. Wat mag iemand met suikerziekte wel eten en wat niet? Of iemand met een allergie? Een belangrijk deel van je werk bestaat uit het motiveren en/of begeleiden van mensen om anders te gaan eten dan ze gewend zijn. Nieuwsgierig? Vraag een brochure aan of meld je aan voor de open dag!

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

  • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Het eerste jaar

Het eerste jaar

In het eerste jaar volg je een breed basisprogramma waarin je kennis maakt met de verschillende werkvelden van de diëtist/ voedingsspecialist. Zo krijg je meteen een goed beeld van het beroep. Je leert in de verschillende blokken meer over Voeding & Vitaliteit, Voeding & Zorg en Voeding & Bedrijf. Je gaat meteen aan de slag met opdrachten uit de beroepspraktijk. Om deze opdrachten goed uit te kunnen voeren krijg je ondersteunende lessen waarin je de benodigde kennis en vaardigheden aangereikt krijgt.

Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar minimaal 45 van de 60 EC's behalen. Bij te weinig punten krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen.

Hoofdfase

Na het eerste jaar bepaal je zelf op welk gebied je je wilt specialiseren. Zo word je de expert op het gebied van voeding en gezondheid die jij voor ogen hebt. Dit kan bijvoorbeeld door een half jaar te gaan studeren in het buitenland, door te werken in een innovatiewerkplaats en daar bepaalde competenties te ontwikkelen of modules te volgen bij een andere opleiding bijvoorbeeld op het gebied van marketing, sport of levensmiddelentechnologie. Jij bepaalt!
Verbreding of specialisatie bereik je via één van de volgende richtingen: 

- Voeding en Vitaliteit

- Voeding en Zorg

- Voeding en Bedrijf

Bij alle richtingen krijg je de mogelijkheid om zelf vakken te kiezen binnen en buiten de opleiding. De keuze is aan jou of je een BIG-registratie voor diëtist wilt behalen. Hoe verder je komt in de studie, hoe meer ruimte er is om in de praktijk aan de slag te gaan

Voeding en Vitaliteit

Voeding en Vitaliteit

Binnen deze richting ligt de focus op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Samen met andere professionals werk je o.a. aan interventies die bijdragen aan een vitalere maatschappij. Dit kan bij verschillende instellingen, zoals een gezondheidscentrum, de GGD, een sportschool of een bedrijf (in het kader van vitaliteitsprogramma's).

Voeding en Zorg

Voeding en Zorg

Je leert binnen deze richting met name om patiënten met complexe of meerdere ziektebeelden te behandelen. Daarnaast beoordeel je nieuwe behandelingen of beleid vanuit wetenschappelijke literatuur. Kies je deze richting dan kun je aan de slag als diëtist/voedingsspecialist in een ziekenhuis, verpleeghuis of in een zelfstandige praktijk.

Voeding en Bedrijf

Voeding en Bedrijf

Binnen deze richting leer je alles over het werk van de diëtist in het bedrijfsleven. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met product- of conceptontwikkeling en kwaliteitszorg in de voedingsindustrie of -retail. Voorbeelden van werkgebieden zijn de voedingsmiddelenindustrie, cateringbedrijven, maaltijdservices en horeca.

Stages

Stages

Tijdens je studie kom je voortdurend in aanraking met de praktijk. Voor een deel wordt de praktijk op school geoefend tijdens bijvoorbeeld practica, projectonderwijs en 'skillslab'. Voor een ander deel ga je zelf de praktijk in tijdens de stages. In het skillslab train je vaardigheden die je nodig hebt voor de behandeling van een patiënt. Eerst oefen je met medestudenten, daarna met 'simulatiepatiënten' (mensen die getraind zijn om te doen alsof ze klachten hebben of ziek zijn). Zo verloopt de overgang van een theoretische omgeving naar de dagelijkse praktijk gemakkelijker.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Voeding en Diëtetiek biedt je de mogelijkheid je in het buitenland te oriënteren. Je kunt een stage volgen over de grens in bijvoorbeeld België, de Nederlandse Antillen, Nicaragua of Suriname.

Minoren

Minoren

Binnen de Academie voor Gezondheidsstudies kun je verder kiezen voor de Engelstalige minor Global Health, de minor Healthy Ageing of de minor Ondernemerschap in Zorg en Welzijn. Je kunt er ook voor kiezen om bij een opleiding van de Hanzehogeschool  of bij een andere onderwijsinstelling een minor te volgen.

 

Groningen: TOPsportstudiestad!

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? En wil jij topsport combineren met de studie Voeding en Diëtetiek? Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!


Beroep

Beroep

 

Na de opleiding kun je als diëtist/voedingsspecialist gaan werken:

- in de gezondheidszorg

- in de voedingsindustrie

- bij voorlichtings- en adviesbureaus

- bij sportorganisaties

Master Healthy Ageing Professional

Master Healthy Ageing Professional

Na je opleiding kun je onder andere kiezen voor de masteropleiding Healthy Ageing Professional.

Master Duurzame en Gezonde Voeding

Master Duurzame en Gezonde Voeding

Na je opleiding kun je onder andere kiezen voor de masteropleiding Duurzame en Gezonde Voeding.

Alumni

Alumni

Alle alumni van de Hanzehogsechool Groningen kunnen zicht inschrijven op onze alumni-community hanze.nl/alumni. Voor afgestudeerden van de opleiding Voeding en Diëtetiek bestaat een LinkedIn-groep. Deze groep is bedoeld voor alumni, studenten en medewerkers van de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen. Het doel is uitwisseling van informatie, vacatures, nieuwtjes en kennis. Ook biedt het de mogelijkheid contacten te leggen en te onderhouden in het werkveld.

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

  • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}