Volop carrièrekansen door de combinatie van technologie en bedrijfskunde

  • Bachelor
  • Voltijd
HANZE220232 Technische Bedrijfskunde - Header-4 - logo.jpg

Technische Bedrijfskunde

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Techniek
  • Economie en Bedrijf

Wil jij bedrijven verder helpen met jouw doordachte analyses? Wil je bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter maken? En wil je werken in een technische omgeving? Met Technische Bedrijfskunde combineer je techniek én bedrijfskunde. Je krijgt het beste van twee werelden. Dit kan je verwachten:

✔ Bouwen aan een fantastische carrière ✔ Veel keuzemogelijkheden ✔ Superleuke sfeer

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Technische Bedrijfskunde

Sla over
  • Carla de Koe-Boersma

    Onderwijsondersteuner Technische Bedrijfskunde

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-3.jpg
  • Lineke Pronk

    Docent

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-2.jpg
  • Derk Eising

    Docent

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-21.jpg
  • Maryvonne Nieboer

    Docent

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-27.jpg

Over deze studie

Als student Technische Bedrijfskunde leer jij om bedrijfsprocessen te managen, ontwikkelen en verbeteren. Je onderzoekt wat werkgevers en werknemers nodig hebben en vertaalt die inzichten in scherpe adviezen waar iedereen wat aan heeft – van de directie tot de productie. Zo help jij als ondernemer, manager of adviseur bedrijven slimmer, makkelijker en efficiënter werken.

Je kunt de opleiding Technische Bedrijfskunde ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

Waarom kiezen voor Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool?

  • Fantastische carriėrekansen: Je verbindt management en technologie. Daarmee combineer je het beste van twee werelden. Technisch bedrijfskundigen zijn zeer gewild. Je vindt vrijwel zeker een interessante en goedbetaalde baan na je studie.
  • Veel keuzemogelijkheden: Technologie is overal. Van de industrie tot de zorg, en van de energiesector tot de logistiek. Na deze studie kun je dus overal terecht. En met onze major Airline Pilot & Management kun je zelfs piloot worden.
  • Goede sfeer: Bij Technische Bedrijfskunde kennen studenten en docenten elkaar. We hebben een klein, hecht docententeam, een actieve studievereniging en een ronduit leuke sfeer tussen studenten onderling.
     

Alumni van Technische Bedrijfskunde aan het woord

Beeldlijn Technische Bedrijfskunde - klein.jpg
  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1 – Propedeuse

In het eerste jaar met je kennis met het brede werkveld van een Technisch Bedrijfskundige en de rol die jij daarin kan spelen als onderzoeker, veranderaar of ondernemer. In het eerste semester krijg je een beeld van het productieproces van een organisatie en de omgeving waarin het plaatsvindt. In het tweede semester ga je zelf onderzoek doen naar het productieproces in een bedrijf. Je schrijft een verbetervoorstel om het proces te optimaliseren. Tijdens deze opdracht loop je ook één dag stage bij een bedrijf. Ook ga je met andere studenten je eigen onderneming starten waarin je een zelfgekozen productidee produceert en verkoopt.

Jaar 2

In het 2e jaar gaan we in één semester in op verschillende maatschappelijke ontwikkelingen in een internationale context en technologische innovaties die bepalend zijn voor de inrichting van de bedrijfsprocessen en hoe deze verbeterd kunnen worden. In het andere semester besteden we aandacht aan de informatie-infrastructuur van een organisatie. Er wordt aandacht besteed aan informatiesystemen en aan gebruik van informatie voor de besturing van een organisatie. In de semesters kan je kiezen voor opdrachten in de lijn van de speerpunten binnen de opleiding: Energie, Logistiek in de Zorg, Industrie 4.0 en Ondernemerschap. De opdrachten in jaar 2 voer je uit op basis van een korte stage bij een bedrijf naar keuze.

Jaar 3

In het 3e jaar ga je één semester aan de slag met veranderprocessen in de organisatie, waarbij continu verbeteren het uitgangspunt is. Het verbetertraject realiseer je in een korte stage bij een bedrijf naar keuze. In het andere semester verbreed of verdiep je kennis en vaardigheden door een minor te kiezen. Je kunt kiezen voor een minor aan de Hanzehogeschool, een andere hogeschool of zelfs het buitenland.

Jaar 4 – Afstuderen

In jaar vier krijg je verdere verdieping die je voorbereidt op jouw rol als manager, adviseur en ondernemer. Je gaat tijdens je afstudeerperiode in de rol van adviseur een verbeterplan maken voor een bedrijf or organisatie. Voor ondernemers in spé is er ook de mogelijkheid om onderzoek te doen binnen je eigen start-up.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen aan de Hanzehogeschool, zoals onze European Master in Sustainable Energy System Management. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.

Studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • European Master in Sustainable Energy System Management, Hanzehogeschool
  • Energy for Society, Hanzehogeschool

Aan het werk

Na de bachelor Technische Bedrijfskunde krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 76% van de afgestudeerden vindt binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn:

  • Business Developer
  • Projectleider
  • Supply Chain Manager
  • Technical Manager
  • Operations Director

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

  • ​Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je van ons per mail het verzoek om een intakeformulier in te vullen en terug te sturen. 

  • Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging voor een gesprek  met één van onze studieloopbaanbegeleiders. Wij vinden het belangrijk om persoonlijk kennis met je te maken en het te hebben over je motivatie en verwachtingen. Ook vertellen wij je graag meer over de inhoud en het niveau van de opleiding, de organisatie en de begeleiding.

  • Na dit gesprek krijg je van ons een individueel studieadvies.  Je kunt op basis van deze studiekeuzecheck goed bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt.

  • De gesprekken vinden plaats in de periode mei t/m juli.

  • Start studie

  • De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in fe bruari te starten met deze opleiding.

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
  • Techniek
Meld je aan via Studielink