Bedrijfskunde in 3 jaar

Als je een VWO-diploma op zak hebt, kun je bij de Hanzehogeschool ook kiezen voor de driejarige opleiding Bedrijfskunde. 

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Heb je je vwo-diploma behaald? Dan kun je er ook voor kiezen om de opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar te doen.

Voor wie?

Heb je interesse in hoe organisaties werken en hoe ze zich continu kunnen verbeteren en vernieuwen? Wil je leren hoe je op een creatieve manier zelf een bedrijf kunt opzetten, of organisaties kunt helpen hun problemen op te lossen en kansen te grijpen? Ben je een slimme doener en wil je wat je leert graag direct toepassen in de praktijk? Wil je je bachelor diploma graag snel behalen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Deze vakken krijg je

Bij de driejarige opleiding Bedrijfskunde word je opgeleid tot een bedrijfskundig professional met de door jouw gekozen specialisaties. Net als bij de vierjarige opleiding krijg je vakken als strategisch management, operations management, organisatiekunde, bedrijfsrecht, marketing en bedrijfseconomie. We besteden ook aandacht aan innovatie en ondernemerschap en aan intercultureel management. Daarnaast heb je als bedrijfskundig professional natuurlijk vaardigheden nodig; gespreksvaardigheden, adviesvaardigheden en onderhandelingsvaardigheden. We leggen bovendien nadruk op onderzoeksvaardigheden en projectmanagement, zodat je gemakkelijk kunt doorstromen naar een Masteropleiding.

Vanaf dag één maak je kennis met de beroepspraktijk door het uitvoeren van projecten voor opdrachtgevers uit de praktijk, het volgen van excursies en voordrachten van gastsprekers.

Wanneer je bent afgestudeerd, heb je laten zien dat je je snel kennis eigen kunt maken en dat je die kennis kan toepassen in de praktijk. Dat is een voordeel op de arbeidsmarkt.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic          

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
                 

Opbouw

Opbouw van je opleiding 

In het eerste en tweede jaar van de opleiding komen alle theorie en vaardigheden aan bod. Elk jaar heeft vier onderwijsblokken en elk blok heeft een thema. Het derde jaar staat in het teken van keuzeruimte en de afstudeeropdracht. Hier kun je je toeleggen op de onderwerpen die jij het leukst vindt en kun je als je wilt ook een tijdje in het buitenland studeren of een stage doen.

 

Het eerste jaar  

Starten met je opleiding

De eerste twee blokken hebben samen één thema, The Challange of Business Administration. Ze vormen een kennismaking met bedrijfskunde waarbij zowel de organisatie als haar omgeving aan de orde komen. In deze blokken maak je kennis met de kernvakken Projectmanagement, Organisational Design and Behaviour en Business Research Skills en oefen je de vaardigheden samenwerken, vergaderen, presenteren en interviewen. Na deze twee blokken heb je een goed beeld van wat je in de rest van de studie kunt verwachten.

In blok drie, Balance and Control, leer je meer over hoe organisaties ervoor zorgen dat ze hun product produceren of hun dienst leveren.  
Het gaat over processen in de organisatie, maar ook over het gedrag van werknemers en de sturing die de manager kan uitoefenen, waarbij er telkens een afweging gemaakt moet worden tussen verschillende belangen, van afwegingen gemaakt moeten worden tussen people, planet en profit. Naast de kernvakken Organisational Design and Behaviour en Operations Management komt gespreksvaardigheden als vaardigheid aan de orde.

In het laatste blok (Competition and Cooperation) kijk je vanuit de organisatie naar buiten. Hoe zorgt een organisatie ervoor dat zij zich onderscheidt van haar concurrenten? Welke mogelijkheden zijn er voor samenwerking in de vorm van netwerken, allianties en partnerships. Welke mogelijkheden biedt de omgeving? Hoe kan de organisatie die benutten en daardoor zorgen voor continuïteit? In dit blok worden adviesvaardigheden geoefend en is Strategic Management een kernvak.

Het tweede jaar

Start van de hoofdfase

Het tweede jaar bouwt voort op de basiskennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. We gaan nu in op complexere bedrijfskundige vraagstukken. 

Het eerste blok, The Continuous Chain, gaat over kringlopen en ketens. Centraal staat het samenwerking in de keten tussen leveranciers, organisatie en klanten. Hoe kan een organisatie producten op een duurzame manier produceren? Hoe kunnen klanten op basis van de kennis van alle spelers binnen en buiten de organisatie het beste worden benaderd zodat die producten ook worden afgenomen? En kunnen afgedankte producten weer worden teruggenomen en gerecycled? In dit blok is Operations Management het kernvak en oefenen je onderhandelen.

Bij blok twee, Creating opportunities for stakeholders, staan innovatie ( creating) en strategie, vanuit het perspectief van de stakeholders centraal. In dit blok gaat het over het op een creatieve wijze bedenken van nieuwe producten, diensten, organisatievormen in een internationale context (globaliseren). Hierbij zijn Project Management, Business Research Skills en Strategic Management zijn de kernvakken en creatief denken de vaardigheid.

Blok drie, Support and Commitment, gaat over veranderende organisaties en de dynamiek die dat met zich mee brengt. Wat komt er allemaal kijken bij organisatieveranderingstrajecten? Een extra complexiteit hierbij wordt gevormd door de internationale omgeving waarin organisaties opereren. Hoe kun je ervoor zorgen dat er door de hele organisatie heen draagvlak en betrokkenheid bij veranderingen is. In dit blok is aandacht voor conflicthantering als vaardigheid en Operations Management en Organisational Design and Behaviour als kernvakken. 

Het tweede jaar sluit af met blok vier, Strategic cooperation and Leadership, waarin strategie in een complexe en veranderende internationale omgeving wordt belicht. Ook ethische vraagstukken in relatie met strategische keuzes komen hieraan de orde. Leiderschap komt naar voren als het gaat om initiatief nemen door organisaties, maar ook door de student als individu. Strategic Management is het kernvak in dit blok en adviesvaardigheden de vaardigheid.

Het derde jaar

Kies je eigen weg

De eerste helft van het derde jaar bestaat uit keuzeruimte. Je kunt dan kiezen voor een deelgebied van de bedrijfskunde dat jij interessant vindt. Een andere mogelijkheid is om een haf jaar in het buitenland te studeren. Tot slot kun je ook een voorbereidingsprogramma voor een (Energy) Master volgen, zodat je meteen door kunt studeren na je Bachelor. De tweede helft van het derde jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht. Dit is een toegepast onderzoek, gekoppeld aan een praktijkvraagstuk. De opdracht kan worden gekoppeld aan een binnen- of buitenlandse stage, maar ook aan een kenniscentrum van de Hanzehogeschool of aan jouw wens om een eigen bedrijf te starten.

Met deze opleiding haal je in drie jaar je Bachelor of Science. Daarna kun je meteen gaan werken, of je kunt aansluitend nog één jaar een Masterstudie volgen bij de Hanzehogeschool. Wat dacht je bijvoorbeeld van een internationale, Engelstalige master die helemaal gericht is op de groeimarkt energie? Maar de Hanzehogeschool heeft ook andere éénjarige Business Masters. En je kunt natuurlijk ook een universitaire Masterstudie doen. Mogelijkheden genoeg dus!


Keuze en begeleiding

Hulp en ondersteuning 

Gedurende je gehele studie word je begeleid door een vaste Studieloopbaanbegeleider, die je helpt bij het realiseren van jouw studiesucces en het maken van de juiste keuzes.     


Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Bij Bedrijfskunde kun je een extra dimensie toevoegen aan je opleiding door een deel van je studie in het buitenland te doen. Een studieperiode of stage in het buitenland vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en is bovendien een unieke kans om met mensen in een andere omgeving te werken of studeren. 

Minor in het buitenland

Uiteraard kun je ook een minor in het buitenland volgen. De mogelijkheden zijn enorm. Van Zweden, Portugal tot aan China, the world is yours! Wil je een minor in het buitenland volgen? Neem dan tijdig contact op met Vanessa van der Heijden (v.c.m.van.der.heijden@pl.hanze.nl). 


Studievereniging

Homerus

Homerus is de studievereniging van Bedrijfskunde op de Hanzehogeschool te Groningen. Lid zijn van deze vereniging is een verrijking op je studie met leerzame activiteiten afgewisseld met gezellige borrels en feesten. Neem ook eens een kijkje op hun eigen website www.svhomerus.nlWat kun je worden?

Wat kun je worden?

Je wordt opgeleid tot een allround bedrijfskundig professional met de door jou gekozen specialisaties. Je bent op vrijwel alle gebieden binnen organisaties inzetbaar. Voorbeelden van functies: manager, organisatieadviseur, consultant, juridisch of financieel adviseur, projectleider of zelfstandig ondernemer. 

Doorstuderen 

Doorstuderen

​De Hanzehogeschool biedt verschillende profesionele masters waarin praktijkgerichtonderzoek centraal staat. Kijk voor een volledig aanbod op www.hanze.nl/masters

Na het afronden van de opleiding kun je doorstromen naar een universitaire master op een aan bedrijfskunde verwant onderwerp in binnen- en buitenland.

                   

Algemene vakken​

 • Gedrag in Organisaties 
 • Organisatstructuur en - cultuur
 • Procesmanagement
 • Strategisch Management
 • Organisatieverandering
 • Projectmanagement
 • Onderzoek

Lidwien Balm 

T (050) 595 32 85

E l.a.m.balm@pl.hanze.nl     


{{'Contact_Title' | i18n}}

{{'Contact_LabelName' | i18n}} {{vm.name}}
{{'Contact_LabelAddress' | i18n}} {{addressLine}}
{{'Contact_LabelOffice' | i18n}} {{vm.office}}
{{'Contact_LabelAssistant' | i18n}} {{vm.assistantName}} {{vm.assistantName}}
{{'Contact_LabelPhone' | i18n}} {{vm.phone}}
{{'Contact_LabelEmailAddress' | i18n}} {{vm.emailDisplay}}
{{'Contact_LabelWebsite' | i18n}} {{vm.website}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'ResearchProject_InfoWidgetTitle' | i18n}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}