Majors
Majors
De opleiding Commerciële Economie biedt drie verschillende richtingen (majors) aan: Marketing & Sales Management (MSM), Marketing Communication Management (MCM) en Digital Marketing (DIM). In het eerste jaar maak je kennis met deze richtingen. Je kiest vervolgens één major. Deze major volg je dan de rest van je studie. De studenten van de drie verschillende majors volgen deels dezelfde vakken en werken bij enkele projecten samen.
Propedeuse (jaar 1)
Propedeuse (jaar 1)
In de propedeuse wordt de basis gelegd op het terrein van (online) marketing en organisatie en is er aandacht voor economische vakken, bedrijfscommunicatie/Nederlands en Engels. De kennis die je bij de vakken opdoet pas je meteen toe in projecten voor echte opdrachtgevers, die je helpt met hun marketingvraagstukken. Daarnaast oriënteer je je op de major, het hoofdprogramma, die je wilt gaan doen. Deze major start in de vierde periode van je eerste jaar.
Na het eerste jaar
Na het eerste jaar
In jaar twee leer je meer over strategische online marketing, customer relationship management, marktonderzoek en consumentengedrag. Je doet onderzoek om vragen te beantwoorden als: wie zijn je klanten precies, wat zijn hun behoeften, welke prijs kun je vragen voor het product en hoe communiceer je met klanten, via zowel offline als online kanalen. Ook ga je een half jaar op stage. De ervaring die je opdoet in de praktijk, vormt de basis voor een meer strategische marketingbenadering in het derde jaar van je studie. In het vierde jaar heb je een vrije keuzeruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een minor volgen of studeren in het buitenland. Er zijn tal van mogelijkheden! Na je keuzeruimte ga je aan de slag met een afstudeerproject, bijvoorbeeld het schrijven van een marketing- of salesplan voor een bedrijf.
Stage lopen
Stage lopen
In het tweede jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens je stage maak je kennis met marketing in de praktijk en voer je onderzoek uit. Ons praktijkbureau kan je helpen om een stageplek te vinden.
Minoren
Minoren
In het vierde jaar kun je een minor kiezen. Een minor is bedoeld om je nog meer te specialiseren in een bepaald onderwerp. Het Instituut voor Marketing Management biedt verschillende minoren aan, bijvoorbeeld de minor Online Marketing. Voor de studenten die nog iets meer uit zichzelf willen halen, is er de honoursminor Triple M of Sales Talent & Innovatie Programma (STIP). Klik hier voor het volledige aanbod van het Instituut voor Marketing Management. Je kunt ook een minor volgen bij een ander instituut, op een andere hogeschool, of in het buitenland.
Afstuderen
Afstuderen
Het laatste jaar ga je aan de slag met je afstudeerproject. In dit project komt alles samen wat je tijdens de opleiding hebt geleerd. Je voert in opdracht van een bedrijf of organisatie een volledig project uit, van analyse tot eindadvies. Je schrijft bijvoorbeeld een marketing- of salesplan. Door deze praktische afsluiting van je studie, sta je al met één been stevig in het (internationale) bedrijfsleven.
Sta je stevig in je schoenen en is ondernemen iets voor jou? Het is ook mogelijk om op je eigen bedrijf af te studeren! Bekijk hier het verhaal van twee studenten die dit gaan doen.
Opleiding in drie jaar
Opleiding in drie jaar
Heb je een vwo-diploma en voldoe je aan de toelatingseisen die gelden voor de opleiding? Heb je daarnaast ambitie, talent en doorzettingsvermogen? Dan kom je mogelijk in aanmerking om de vierjarige opleiding in drie jaar te voltooien. Dit betekent dat je direct instroomt in het tweede jaar (hoofdfase). Om toegelaten te worden tot het versnelde programma, moet je eerst een tempo-assessment doen. Lees hier meer informatie over het tempo-assessment en de voorwaarden.
Begeleiding
Begeleiding
Je krijgt vanaf het eerste jaar je eigen studiecoach, hij/zij blijft jouw studiecoach gedurende de gehele studie. De studiecoach begeleidt je bij jouw ontwikkeling in het onderwijs en de keuzes die je maakt in je studie. Na afloop van een collegeblok bespreek je je studieresultaten. Daarnaast ondersteunt de studiecoach jou bij het ontwikkelen van de opleidingscompetenties die je nodig hebt. Ook met vragen over je opleiding kun je bij de studiecoach terecht.
Internationale mogelijkheden
Internationale mogelijkheden
De opleiding Commerciële Economie stimuleert studenten bewust bezig te zijn met internationalisering. Zo kun je je stage of een gedeelte van je studie in het buitenland volgen. Ons Praktijkbureau heeft veel internationale contacten en plaatst bijvoorbeeld regelmatig studenten voor hun stage in Maleisië. Daarnaast heeft het Instituut voor Marketing Management uitwisselingsprogramma's met verschillende universiteiten. Onze International Officer helpt je op weg! Bekijk hier de lijst met onze partnerscholen.
Beroepsmogelijkheden
Beroepsmogelijkheden
De markt waarop je je begeeft, kan zowel nationaal als internationaal zijn. Dat betekent dat je niet wordt opgeleid voor één specifieke functie, maar dat je straks breed inzetbaar bent in een grote variëteit aan commerciële functies op de arbeidsmarkt. De toenemende internationalisering biedt je als marketeer daarnaast nog eens extra kansen. Als afgestudeerde kun je onder andere gaan werken als marketingmanager, salesmanager, accountmanager, trademarketeer, online marketeer, brand manager of communicatieadviseur.
Werkzaamheden
Werkzaamheden
Voorbeelden van activiteiten die je gaat uitvoeren:
- Onderhouden van contacten en opbouwen van relaties met klanten
- Opstellen van promotiemateriaal
- Onderzoeken van de effectiviteit van promotiemiddelen, zoals een reclamecampagne
- Maken van marketingplannen en de daarvan afgeleide communicatieplannen
- Het uitvoeren van webanalyses
- Het opstellen van Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) campagnes
- Onderzoek doen naar nieuwe trends
- Content creëren ter promotie van producten of diensten
Sales en relatiebeheer
Sales en relatiebeheer
Je verzamelt informatie over klanten en analyseert deze op mogelijke kansen voor verkoop van je producten. Ook vertaal je beleidsmatige keuzes naar de wijze waarop een bedrijf de markt het beste kan bewerken en stel je account- en salesplannen op om dit beleid handen en voeten te geven.
Marketingplan
Marketingplan
Aan de hand van informatie uit bijvoorbeeld marktonderzoeken stel je een marketingplan op. In dit plan kunnen wervingsacties voor nieuwe klanten staan, plannen om het relatiebeheer vorm te geven, voorstellen voor reclamecampagnes en andere acties die de verkoop moeten vergroten.
Marktonderzoek
Marktonderzoek
Je onderzoekt of er belangstelling bestaat voor een bepaald product en tegen welke prijs consumenten bereid zijn het te kopen. Maar je kunt ook de tevredenheid van klanten over jouw bedrijf onderzoeken.
Communiceren
Communiceren
Je communiceert en onderhandelt met consumenten en kopers van een product, producenten, leveranciers en distributeurs. Maar net zo gemakkelijk moet je bijvoorbeeld kunnen onderhandelen met iemand van een reclamebureau.
Doorstuderen
Doorstuderen
Na het behalen van je diploma is het mogelijk om door te studeren. Er zijn verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bij de Hanzehogeschool Groningen en buitenlandse partneruniversiteiten.
Volg een Hanzemaster
Master up your career met een Hanzemaster!
De Hanzehogeschool Groningen biedt steeds meer masterprogramma's aan. Wanneer je kiest voor een Hanzemaster, kies je voor een masteropleiding met een praktische insteek. Je hoeft geen schakeljaar/premaster te doen, en krijgt dezelfde Mastergraad toegekend als wanneer je naar de universiteit zou gaan. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het masteraanbod op www.hanze.nl/masters.
Schakelprogramma RUG
Schakelprogramma RUG
Als je je opleiding aan het Instituut voor Marketing Management hebt afgerond met een diploma, kun je een schakelprogramma aan de RUG volgen van een jaar. Je kunt een traject kiezen dat in het verlengde ligt van je hbo-opleiding. Wil je een ander schakeltraject volgen? Informeer dan bij de betreffende universiteit/faculteit naar de mogelijkheden. Voorlichting door de RUG over de opleiding en schakeltrajecten kun je vinden op www.rug.nl.
Alumni
Alumni
Na het afronden van je opleiding wachten er weer nieuwe uitdagingen. Wellicht studeer je door, of start je met een interessante baan. In deze nieuwe periode zijn de contacten die je tijdens je opleiding hebt opgebouwd met je medestudenten en docenten, waardevol. Ook wij willen graag met onze alumni in contact blijven en hebben daarom alumnigroepen op LinkedIn ingericht. Er is een groep voor elke opleiding. Schrijf je in op www.LinkedIn.com en meld je aan bij Commerciële
Economie.