Het eerste jaar (propedeuse)
Het eerste jaar
Het eerste jaar werk je aan vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je direct kennis met het beroep en het werkveld. Je start met een semester over Armoede en de beroepsopgave van de sociaal werker. In dit semester maak je kennis met wetenschappen zoals psychologie, pedagogiek en sociologie. Je leert vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk kijken. Ook word je getraind om gesprekken te voeren, zodat je aansluit bij wat de ander nodig heeft. Je zal begeleid worden in je professionele ontwikkeling en persoonsvorming. We zijn een grote opleiding, maar zijn georganiseerd in kleinere teams. We vinden het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben en een leergemeenschap te vormen.
Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar voldoende studiepunten (EC's) behalen. Bij te weinig punten krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen. De BSA-norm voor het studiejaar 2022-2023 is 45 EC's. De norm voor het studiejaar 2023-2024 wordt nog vastgesteld.
Keuze en begeleiding
Keuze en begeleiding
Tijdens je hele studie word je begeleid door een POB'er (Professionele Ontwikkeling en Begeleiding)
Stage lopen
Stage lopen
Het hele derde jaar ben je op stage.
Minoren
Minoren
Applied Positive Psychology
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Honoursminor Buiten Kaders Denken
Human Rights Interdisciplinary
Inclusief burgerschap van mensen met lichte verstandelijke beperkingen
Jeugd- en gezinsprofessional
Mensen met lichte verstandelijke beperkingen
Rehabilitatie
Werkcoach
Klik hier voor een overzicht van alle minoren
Afstuderen
Afstuderen
In het vierde jaar studeer je af. Je volgt een minor binnen de opleiding of een minor bij een andere opleiding. Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek gebaseerd op een vraagstuk uit het werkveld.
Internationale mogelijkheden
Internationale mogelijkheden
Bij de bachelor Sociaal Werk kun je in het tweede jaar deelnemen aan internationale uitwisselingsprogramma's. Je kunt de stage in het derde jaar in het buitenland volgen of deelnemen aan de internationale minor Human Rights Interdisciplinary met internationale studenten.
Topsport
Groningen: TOPsportstudiestad!
Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Social Work. Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.
Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht."
Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!
Na je afstuderen
Na je afstuderen
De sociaal werker is op veel terreinen inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan jeugdzorg, (forensische) psychiatrie, maatschappelijke opvang, sociale wijk/ dorpenteams, vrouwenhulpverlening, vluchtelingenwerk of het ondersteunen van mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Na je studie kun je er ook voor kiezen om verder te studeren, bijvoorbeeld de Master Social Work, de Master Healthy Ageing Professional of de Master Energy in Society van de Hanzehogeschool Groningen of universitaire schakelprogramma's van de master Pedagogiek of Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Beroepen
Beroepen
Bijvoorbeeld: buurtmaatschappelijk werker, schoolmaatschappelijk werker, gezinsvoogd, jeugdzorgwerker, pedagogisch werker, ambulant begeleider, gezinscoach, hulpverlener in de verslavingszorg, reclasseringsambtenaar, ouderenadviseur.