​​​​​Als chemisch ingenieur kun je aan de slag bij vrijwel elk laboratorium waar analyses worden uitgevoerd of ontwikkeld. Werkgevers kunnen onderzoeksinstellingen zijn op het gebied van gezondheid, water, energie, milieu, land- en tuinbouw of visserij. Maar grote werkgevers zijn ook producenten in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische of (petro)chemische industrie. Veel producten die dagelijks worden gebruikt zijn ontwikkeld in de laboratoria van die bedrijven. Denk maar eens aan voedingsmiddelen, kunststoffen, textiel, cosmetica, geneesmiddelen en verf.

Aanmelden voor schooljaar 2019-2020 kan tot 1 september 2019.

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan of bezoek een open dag​.

Of weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

 

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​​​Chemische Technologie

​BML-major Medische Diagnostiek

BML-major Biologische en Medische Research

Algeme​​​en

​Algemeen

 • Chemie is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland. Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018

Chemie iets voor jou?

Is een chemie opleiding iets voor jou?

​Je wilt graag weten hoe je verschillende stoffen kunt analyseren, maken en verbeteren? Je vindt exacte vakken en onderzoek leuk? Je bent nieuwsgierig, nauwkeurig en kritisch? Dan is de keuze voor de opleiding Chemie een goede keuze. Je onderzoekt de samenstelling van materie, zoals voedsel, lucht, bodem en water. Maar je kunt ook onderzoek doen naar allerlei materialen, producten, de samenstelling van menselijk bloed (bijvoorbeeld in een gerechtelijk laboratorium) of je onderzoekt de kwaliteit van oppervlaktewater. Je ontwikkelt en verbetert materialen, producten en ontwikkelt nieuwe medicijnen. Zo word je opgeleid voor een interessante en uitdagende job.​

Bij een succesvolle afronding ben je afgestudeerd en mag je de graad 'Bachelor of Science' voeren.​​​

​Eerste jaar

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je aan de slag met verschillende thema's uit de beroepspraktijk die een goed beeld van je toekomstige werk geven. Voorbeelden van deze thema's zijn 'Voedingstechnologie', 'Introductie Organische chemie' en 'Wateranalyse'. Alle vakken in een bepaalde periode, zoals chemie en statistiek, staan in het teken van dit thema. Een belangrijk onderdeel van een thema is een project waar je met een klein groepje aan werkt, bijvoorbeeld 'Water'. Het practicum is erg belangrijk. Je brengt gemiddeld acht uur per week door in het lab waar je allerlei technieken oefent. Het eerste halfjaar van de propedeuse is voor studenten Chemie en studenten van de opleiding Chemische Technologie gelijk. Handig wanneer je nog niet zeker weet welke richting je voorkeur heeft, want je kunt in januari nog zonder problemen tussen deze opleidingen switchen.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Bij Chemie zijn ook het tweede en derde jaar ingedeeld in thema's. Zo behandel je in het tweede jaar bijvoorbeeld een aantal thema's waarin synthese (het maken van nieuwe stoffen) en analyse van verbindingen centraal staan. Met de thema's in de hoofdfase verdiep en verbreed je je kennis.
Je leert bijvoorbeeld veel over organische chemie (chemie van koolstofverbindingen), analytische chemie (verschillende technieken), fysische chemie (natuurkundige aspecten van chemische reacties) en polymeerchemie (over kunststoffen). Je werkt twee tot drie dagen per week aan experimenten in het laboratorium. De experimenten worden steeds omvangrijker en je eigen inbreng wordt steeds groter bij de opzet en uitvoering.

Minoren

Minoren

In het derde jaar kies je een minor, zoals Analytische & Organische Chemie of Biochemistry for Chemists. Deze internationale exchange minor wordt in het Engels gegeven. Zo leer je, naast goed Engels, ook samenwerken met buitenlandse studenten. Je kunt ook kiezen voor een minor als Food Ingredients & Health of Innovation and Entrepreneurship.

Vwo route

Vwo route

Het versnelde traject van Chemie heeft een versnelde propedeuse met deels vrijstellingen. Vakken die je nog moet volgen uit het propedeusejaar zijn: statistiek,stromingsleer, wiskunde en een practicum. Vanaf het tweede jaar volg je het reguliere programma.
Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen, e-mail h.j.hoppen@pl.hanze.nl, tel (050) 595 45 69.

Mbo route

Mbo route

Als je een verwante mbo-opleiding op niveau-4 hebt afgerond, zoals een biologische of medische laboratoriumopleiding, dan is het mogelijk om in drie jaar je diploma te halen.
Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen, e-mail h.j.hoppen@pl.hanze.nl, tel (050) 595 45 69.

Innovatieve projecten

Innovatieve projecten

Tijdens je minor kun je werken aan projecten en onderzoeken uit het werkveld in de innovatiewerkplaats Health Hub Roden en vanuit ons eigen expertisecentrum ALIFE.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

​Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden.

​Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.

​Stage & afstuderen

Stage & afstuderen

Je kunt na het behalen van je diploma ook doorstuderen, bijvoorbeeld met de master Chemistry aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wij bieden hiervoor een doorstroomprogramma aan dat je al tijdens je opleiding kunt doen. Ook andere masters op het gebied van Chemie zijn mogelijk. Zo kun je direct doorstromen naar een masteropleiding in Analytische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam.

​Internationale mogelijkheden 

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Instituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages die je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.​

​​Doorstuderen

Doorstuderen​

​Als je na je bachelordiploma nog niet aan het werk wilt, dan kun je ervoor kiezen om verder te studeren aan de RuG door de master Chemistry te volgen. Wij bieden hiervoor een schakelminor aan, waardoor je met een minimum van barrières kunt doorstromen.

​Maar ook andere masters op gebied van Chemie behoren tot de mogelijkheden. Zo kun je ook direct doorstromen naar een masteropleiding in analytische chemie aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor het verbreden van je kennis kun je ook direct de master Data Science for Life Sciences aan ons instituut gaan doen.

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt

Als chemisch ingenieur kun je aan de slag bij vrijwel elk laboratorium waar analyses worden uitgevoerd of ontwikkeld. Werkgevers kunnen onderzoeksinstellingen zijn op het gebied van gezondheid, water, energie, milieu, land- en tuinbouw of visserij. Maar grote werkgevers zijn ook producenten in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische of (petro)chemische industrie. Veel producten die dagelijks worden gebruikt zijn ontwikkeld in de laboratoria van die bedrijven. Denk maar eens aan voedingsmiddelen, kunststoffen, textiel, cosmetica, geneesmiddelen en verf.

​Beroepen

Beroepen​

Na je studie kun je terechtkomen als:

 • ​Chemisch ingenieur bij een milieubedrijf
 • Farmaceutisch onderzoeker naar dopinggebruik
 • Warenonderzoeker bij de Keuringsdienst van Waren;
 • Productontwikkelaar van afbreekbare kunststof;
 • Onderzoeker waterkwaliteit bij een waterschap.

​​Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op proef.info en exactwatjezoekt.nl​​.​ Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​Jaar 1

 • Blok 1: Voedingstechnologie
 • Blok 2: Introductie Organische Chemie
 • Blok 3: Wateranalyse
 • Blok 4: Chromatografie

Jaar 2

 • Blok 1: Synthese en Analyse 1
 • Blok 2: Synthese en Analyse 2
 • Blok 3: Instrumentele Analyse en Fysische Chemie 1
 • Blok 4: Instrumentele Analyse en Fysische Chemie 2

Jaar 3

 • Blok 1: Complexe Synthese en Analyse 1
 • Blok 2: Complexe Synthese en Analyse 2
 • Blok 3: Keuzeminor Analytische & Organische Chemie, Biochemie, Food Ingredients & Health, Doorstroommaster Chemistry RuG
 • Blok 4: Keuzeminor Analytische & Organische Chemie, Biochemie, Food Ingredients & Health, Doorstroommaster Chemistry RuG

Jaar 4

 • Blok 1: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 2: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 3: Afstudeeropdracht
 • Blok 4: Afstudeeropdracht

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}