Methode Energieke Restauratie in De Groeve

De afgelopen jaren is veel kennis verworven over waardering van monumenten en duurzaamheid, maatregelen voor energiebesparing, stappenplannen en strategieën voor Energieke Restauratie. In het onderzoek Energieke Sint Petruskerk Eindhoven is de basis gelegd voor de methode Energieke restauratie, die door diverse studenten is toegepast in hun onderzoek. Is de methode Energieke Restauratie bruikbaar voor integrale ontwerpopgaven in de praktijk? Dat wordt op dit moment verkend in ontwerpsessies in een voormalige zuivelfabriek in De Groeve.

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Initiatiefnemers Patty Groenland en Jeroen Buist zijn zeer bevlogen in het herbestemmen van de voormalige zuivelfabriek in De Groeve. Zo is het afgelopen jaar in samenwerking met Stichting BOEi en DAAD architecten onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van herbestemming van dit karakteristieke pand in Amsterdamse Schoolstijl. Maar dan wel duu​rzaam: de ambitie is energieneutraal!

Een ontwerpvraag die niet vanuit één discipline opgepakt kan worden, het vraagt een integrale benadering. Met behulp van de methode Energieke Restauratie is gestart met een integraal ontwerpproces waarbij experts vanuit hun eigen discipline gezamenlijk werken aan een oplossing. De initiatiefnemers als gebruiker, exploitant en beheerder; steunpunt Erfgoed Drenthe als expert cultuurhistorie; Invent als expert op het gebied van thermisch comfort, duurzaamheid en installaties; DAAD als expert op het gebied van architectuur en het begeleiden van dergelijke processen. Het kenniscentrum ondersteunt dit proces vanuit de opgedane kennis en de methode Energieke Restauratie.​

Begin september (2015) heeft een uitgebreide sessie plaatsgevonden waarbij op locatie een inventarisatie is gemaakt van uitgangspunten en een verkenning van energieconcepten. Door met elkaar hierover in gesprek te gaan is het mogelijk de eerste verwachtte effecten van energiemaatregelen te bespreken. Hoe kan een grote hal comfortabel worden? Wat is het effect van afzuiging in een open keuken? Op wat voor manier maak je een passende doorbraak naar het dak? Kennis en ervaring (zoals referentieprojecten) worden direct met elkaar gedeeld. ​

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

  • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

{{'Contact_Title' | i18n}}

{{'Contact_LabelAddress' | i18n}} {{addressLine}}
{{'Contact_LabelOffice' | i18n}} {{vm.office}}
{{'Contact_LabelAssistant' | i18n}} {{vm.name}} {{vm.name}}
{{'Contact_LabelPhone' | i18n}} {{vm.phone}}
{{'Contact_LabelEmailAddress' | i18n}} {{vm.emailDisplay}}
{{'Contact_LabelWebsite' | i18n}} {{vm.website}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'ResearchProject_InfoWidgetTitle' | i18n}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}