De toekomst van ouderenhuisvesting op Ameland

​De zorg voor ouderen op een Waddeneiland in de toekomst geeft extra uitdagingen vergeleken met het vasteland. Ameland wil die uitdaging aangaan! De gemeente investeert in zorg. En in huisvesting voor ouderen. Dat wil zij goed opzetten. Daarvoor zoekt de gemeente samen met de innovatiewerkplaats Health Space Design en de Waddencampus vier enthousiaste studenten van verschillende studies die van september 2020 tot februari 2021 onderzoek willen gaan doen op het eiland.

Ameland bestaat uit de dorpen Hollum, Ballum, Buren en Nes. Voor het verpleeghuis De Stelp in Hollum zijn er nieuwbouwplannen die uitgevoerd gaan worden. Maar daarmee is in de lichtere zorg voor ouderen niet voorzien. Hollum is vaak te ver voor ouderen uit de andere dorpen. Hoe moet in de toekomst op Ameland de zorg voor ouderen worden opgezet? Moeten er seniorenwoningen worden gebouwd? Is een 'Knarrenhof'-achtig concept misschien mogelijk en moeten er kleine zorgcentra in alle dorpen komen die samenwerken met thuiszorg?

Voor het verpleeghuis op Ameland zijn er al ontwikkelingen in gang gezet. Voor verpleeghuis De Stelp heeft architectenbureau 19 het atelier een mooi ontwerp gemaakt. Een schets van het ontwerp vind je hieronder. De vraag is of en hoe in de andere dorpen op het eiland op dit ontwerp moet worden voortgeborduurd.  Dat is één van de vragen die er ligt. Voor meer informatie over het ontwerp, zie dit nieuwsbericht van het architectenbureau: https://www.19hetatelier.nl/werkgebieden/zorgen/woonzorgcentrum-de-stelp-hollum/.

Figuur: schetsontwerp woonzorgcentrum De Stelp, Hollum (19hetatelier)

Er zijn een aantal andere concrete vragen waar voor Ameland een antwoord op moet worden gevonden:

• Wat zijn de veranderende behoeften van ouderen voor wonen, zorg en thuiszorg en welke voorzieningen passen daarbij?

• Hoe kun je ouderen met een zwaardere thuiszorgvraag interesseren om gebruik te maken van een bepaalde woonvoorziening of zorgvoorziening? Welke rol spelen trots, esthetiek, familie, eigen huis en financiën daarbij?

• Hoe groot is de doelgroep van ouderen waar we het over hebben en hoe verhoudt zich dit tot ouderen in het verpleeghuis?

• Hoe kun je bijdragen aan doorstroming op de woningmarkt?

• Welke kansen zijn er in de dorpen om dit te combineren met bestaande voorzieningen of met bestaand woonconcepten of zorgconcepten?

• Hoe ziet zo'n voorziening in een dorp er uit en wat zijn de mogelijkheden van robotica en domotica?

Een interessant palet aan vragen dat om antwoord schreeuwt. We zoeken daarvoor studenten van verschillende studierichtingen die gaan afstuderen of stage gaan lopen. Je gaat vaak op het eiland werken en verblijven en de andere dagen op het kenniscentrum NoorderRuimte in Groningen. We zoeken vooral studenten die hier helemaal in willen duiken en alle ins en outs op het eiland boven water willen krijgen.

Kortom een interessante en challenging plek voor stage, afstuderen, honours of onderwijsopdracht. Om te citeren uit John F. Kennedy's moonspeech: "[we] do the other things, not because they are easy, but because they are hard" (1962).

Wij vragen:

buiten gebaande paden treden

helicopterview

zelfevaluatie

teamplayer

Xtra drive

Wij bieden:

• een interessante onderzoeksstage in een multidisciplinair team waarbij je meewerkt aan verschillende onderzoeksopdrachten

• intensieve begeleiding door een coach, ervaren onderzoekers en de gemeente

• een leuk team van studenten en onderzoekers in een turbulente omgeving

• een innovatieve werkplek op het kenniscentrum NoorderRuimte en een prachtige werkplek op Ameland, waarbij je veelvuldig op het eiland gaat werken en verblijven voor de orientatie op het onderzoek en om de noodzakelijke data te verkrijgen

• je gaat werken met gevarieerde onderzoeksmethoden, waarbij in ieder geval gestructureerde en ongestructureerde observaties en interviews

Meer informatie:

Meer informatie bij Stefan Lechner, mail s.c.m.lechner@pl.hanze.nl

Meteen solliciteren kan ook, graag met CV en recentste cijferlijst. De sollicitatieprocedure bestaat uit een orienterende kennismaking en een sollicatiegesprek met een coach van het kenniscentrum.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

• {{item.Title}}