Bouw mee aan innovatieve zorg in het noorden

​Zorginstellingen De Hoven, Lentis en Zonnehuisgroep Noord werken samen in het Expertisecentrum Eemsdelta en gaan innovatief nieuwbouwen. Wil jij meewerken aan dit innovatieve gebouw? Wij zoeken studenten voor een multidisciplinair team om van september 2022 tot februari hierin mee te denken.

Het vraagstuk

Eemsdelta wil met organisatie en innovatieve bouw en technologie de beste zorg realiseren. Met nieuwe vormen van samenwerking, anders organiseren en aantrekkelijk werkgeverschap. Door flexibel, circulair en duurzaam te bouwen. Door gebruik van E-health, domotica en andere innovatieve technologieën. En dat alles in een nieuw iconisch, dynamisch en robuust gebouw.

Het gebouw

In het gebouw komen verschillende soorten ruimtes, zoals een innovatiewerkplaats, oefenruimtes voor bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of creatieve therapie, spreekkamers, flexwerkplekken. Daarnaast natuurlijk verschillende functionele, technische en personeelsruimtes. En niet te vergeten de buitenruimte.

Figuren: referentiebeelden voor een iconisch, dynamisch en robuust gebouw voor het expertisecetrum. Links Vitra Haus in Weil am Rhein (D) van Herzog & de Meuron, rechts Krinkels van Paul de Ruiter.

Figuur boven: Huizenfoto als beeld van 'het familiehuis' van De Hoven

De regio

In het expertisecentrum werken medici, paramedici en behandelaars vanuit de geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg met elkaar samen en bundelen hun krachten voor de zorg voor kwetsbare ouderen, kwetsbare kinderen en gezinnen. Het expertisecentrum komt in Delfzijl in de nieuwe gemeente Eemsdelta, waar ook Appingedam en Loppersum deel van uit maken. De leefbaarheid en de gezondheidszorg in die regio staan onder druk. De sociaaleconomische status ligt lager dan gemiddeld in Nederland, er is sprake van vergrijzing, ontgroening en druk op de arbeidsmarkt. Daarom is deze nieuwe voorziening nodig die ervoor zorgt dat hoogwaardige en kwalitatief goede zorg voor alle inwoners in dit gebied bereikbaar blijft.

De informatie van bovenstaande projectbeschrijving is afkomstig van het 'Visie- en haalbaarheidsdocument PvE Expertisecentrum Eemsdelta' van KAW Koöperatieve Architecten Werkplaats (2020).

Het onderzoek

Hoe kunnen we kijkend vanuit alle disciplines innovatieve oplossingen bedenken? Vanuit bouwkunde, architectuur, psychologie, verpleegkunde, organisatiekunde, gezondheidsstudies, kunsten, interieurontwerp, industrieel product ontwerp of human technology, logistiek, facility management, sociale studies, andragogiek, communicatie, multimedia design, bedrijfseconomie, informatica, sport, en alle andere disciplines.

Ideeën voor studenten

Hieronder een greep uit mogelijke benaderingen. Laat je er vooral door inspireren:

• Social work, gezondheidsstudies, verpleegkunde: welke interventie samen met professionals kan bijdragen aan de beste samenwerking?

• Industrieel product ontwerp, human technology, communicatie, informatica, multimedia design: hoe kunnen E-health en domotica worden ingezet om bij te dragen aan dit project. En kunnen we die verbeteringen testen in de praktijk?

• Psychologie, andragogiek, HRM: welke mogelijkheden zijn er in verandering van gedrag in de organisatie? Welke maatschappelijke interventies zijn nodig om het experisecentrum laagdrempelig te maken?

• Toepepaste Psychologie: Welke interventies zijn geschikt? Welke wetenschappelijke literatuur en toegepast wetenschappelijk literatuur zorgt voor onderbouwing?

• Bouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling, kunsten, interieurarchitectuur: welke ingrepen in gebouw en omgeving dragen bij?

• Bouwkunst of architectuur: welk ontwerp draagt bij aan impact voor de organisatie?

• Bedrijfseconomie, facility management, organisatiekunde, bedrijfskunde, logistiek: welke mogelijkheden zijn er ter ondersteuning en welke inrichting draagt het beste bij aan samenwerking in de organisatie?

• Sport, gezondheidsstudies: welke rol speelt bewegen in dit project en hoe kan dit nieuwe gebouw bijdragen aan preventie?

• Communicatie of multimedia: welke communicatie en tools zijn nodig om beweging naar buiten te stimuleren?

Focus Facility Plan

Mogelijkheden voor focus voor studenten Facility Plan van de opleiding Facility Management:

• Werkruimtes: welke andere soorten werkomgevingen stimuleren samenwerking. En kom met praktische oplossingen

• Oproepsysteem

• Invloed van ronde en organische vormen op de mentale gezondheid in een ruimte voor psychomotorische therapie (PMT-ruimte)

• Innovatieve bewegwijzering

• De buitenruimte en interactie met het gebouw

Andere ideeën en invalshoeken zijn natuurlijk altijd meer dan welkom.

Dit project is een samenwerking tussen Expertisecentrum Eemsdelta met De Hoven, Lentis, Zonnehuisgroep Noord, de innovatiewerkplaats Ouderen, en de innovatiewerkplaats Health Space Design

De innovatiewerkplaats Health Space Design is een living lab waar samen met zorginstellingen praktijkonderzoek wordt gedaan op het snijvlak van ruimte en organisatie. Dit leidt tot het ontwerp van een betere omgeving en een betere organisatie van de zorg in zorginstellingen.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

• {{item.Title}}