Dé combinatie tussen onderwijs en jeugdhulp

  • Bachelor
  • Voltijd
Social Work

Pabo-Social Work / Zorg

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Education
Credits
60 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Onderwijs en Opvoeding
  • Gedrag en Maatschappij

Wil je leren hoe je kan bijdragen aan de ontwikkeling van jeugd? En weet je nog niet in welke omgeving je dit wilt doen? Kies dan voor de Pabo-Social Work / Zorg. Zo ontdek je welke van beide werkvelden jouw voorkeur heeft en of de combinatie je aanspreekt. Tijdens je propedeuse in het eerste jaar richt je je op de vervolgkeuze voor Pabo-Zorg of Social Work in het tweede jaar.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Pabo-Social Work/Pabo-Zorg

Sla over
  • Mariska de Peuter

    Programmamanager

    Mariska de Peuter
  • Lotte Koning

    Coördinator propedeuse

    Lotte Koning
  • Annet Westerveen

    Docent Rekenen en Coördinator Werkplekleren

    Annet Westerveen
  • Isabel Drewes

    Docent Sociale Wetenschappen

    Isabell Drewes
  • Tim Steenstra

    Docent Motoriek

    HANZE220048 Fotoshoot Pedagogische academie-26.jpg
  • Ninja van der Honing

    Docent Pedagogiek en Didactiek

    HANZE220048 Fotoshoot Pedagogische academie-12.jpg
  • Dianne Bekkers

    Docent Taal

Over deze studie

Op opleiding de Pabo-Social Work / Pabo-zorg leer je, naast lesgeven, hoe je kinderen begeleidt op school, in de opvang én in hun sociale omgeving. Zo kom je meer te weten over hoe je hun talenten kunt ontwikkelen. Ook leer je hoe jij als professional kunt bijdragen aan het bevorderen van gelijke kansen en hoe jij kunt meewerken aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen. 

Kennis en vaardigheden

Je krijgt theoretische kennis over de fysieke, verstandelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, over opvoedkundige principes en natuurlijk over hoe je lesgeeft (didactiek). Je ontwikkelt vaardigheden zoals lesgeven en gesprekstechnieken met kinderen en hun ouders. Je maakt kennis met systeem- en contextgericht werken; dit betekent dat je het kind altijd ziet in relatie tot het gezin en de omgeving.

Begeleiding door middel van studieteams

Binnen het werken van integraal onderwijs spelen studieteams een belangrijke rol. In studieteams (ST) werk jij met andere studiegenoten onder begeleiding van een studieteambegeleider (STB’er), hier vindt dus een groot deel van het leren en ontwikkelen van de student plaats. Een studieteam bestaat uit 9 tot 12 personen en het is voor jou het thuishonk. 

Opbouw van de propedeuse 

Binnen het hbo werk je met studiepunten, ook wel ECTS genoemd. In Nederland staat één EC gelijk aan een werklast van 28 uur. De propedeuse bestaat uit twee semesters van ieder 30 ECTS. Het eerste semester heeft als hoofdthema ‘het kind als individu’. Dit semester bestaat uit 3 modules van 10 EC, die achtereenvolgens inzoomen op ‘de ontwikkeling en het leren van het kind’, ‘het kind in zijn omgeving’ en ‘talentkrachtig begeleiden van leerlingen’. 

Het tweede semester ‘het kind in de groep’ bestaat uit twee modules ‘de gelukkige groep’ (over groepsdynamiek in de klas) en ‘thematisch ontwerpen van onderwijs’, die in onderwijsperioden drie en vier worden aangeboden. Module 6 (het werkplekleren / de stage) loopt ‘onder’ beide periodes. Voor elke afgeronde module ontvang je 30 ECTS. 

Toetsing: geen tentamens maar integrale opdrachten

Binnen de propedeuse worden kennis, vaardigheden en houding met elkaar verbonden en integraal in het onderwijs aangeboden. Dit houdt in dat je iedere module aan verschillende vak inhouden werken aan de hand van één of meerdere overkoepelende opdrachten, ook wel de integrale opdrachten genoemd. De integrale opdrachten zijn gekoppeld aan ECTS. Bij de integrale opdrachten lever je bewijsstukken aan, vul je een feedbackformulier in en reflecteer en evalueer je jezelf. 

Na je eerste jaar

Als je alle onderdelen van de propedeuse hebt behaald, kun je jouw opleiding vervolgen door te kiezen voor de Pabo-zorg of de opleiding Social Work. Kies je voor de Pabo-zorg dan kom je in een aparte klas. Hierbij is er veel aandacht voor gedrag & leren en jeugdhulp. Kies je voor Social Work, dan krijg je een programma op maat aangeboden waarmee je in principe in drie jaar tijd je bachelor diploma Social Work kunt halen. Dit is afhankelijk van de keuzes die je maakt. 

Breed toekomstperspectief

Door de kennis en ervaringen die je tijdens de propedeuse opdoet van zowel de psychologische, onderwijskundige als sociaalpedagogische ontwikkeling van kinderen, ben je een aanwinst voor het onderwijs en het sociaal werk gericht op jeugd.  

Ga je na dit propedeusejaar Social Work doen, dan zal het perspectief van het kind op school en de samenwerking met leerkrachten en ouders jou goed afgaan. Als je voor Pabo-zorg kiest, kun je je blijven ontwikkelen als leerkracht die een goede basis heeft in het werken met kinderen die meer aandacht vragen. Ook werken in het speciaal onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Twijfel je nog over deze studie? Kijk dan ook eens bij onze Opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) of de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP).

  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Algemene informatie stage

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 3 vakken

Aanmelding & inschrijving

  • Voor deze opleiding gelden de pabo toelatingseisen, bestaande uit de landelijke toelatingstoets pabo. Een studiekeuzecheck behoort tot de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl
  • Aanmelden doe je voor 1 mei via Studielink. Deze opleiding begint in september. Meer weten over het aanmeldproces? www.hanze.nl/aanmelden

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding
Meld je aan via Studielink