​​​​

Wonen, werken, winkelen en welzijn: vastgoed is overal. De vastgoedbranche vraagt om professionals met kennis van zaken die ondernemend, klantgericht en integer zijn. Ben jij zakelijk én creatief, goed met cijfers én met mensen? Dan is dit dynamische vakgebied misschien wel iets voor jou. Vraag een brochure aan  of meld je aan voor de open dag​

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

  • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

​​

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

​​

Opbouw van je opleiding

Inhoud

De vastgoedmarkt is dynamisch en uitdagend en vraagt om professionals die het initiatief nemen, vooruit denken, helder communiceren en creatief zijn. Die innovatief en commercieel kunnen denken. Die kunnen adviseren. Die van aanpakken houden en graag samenwerken met andere professionals. De opleiding Vastgoed & Makelaardij biedt je de gelegenheid de competenties te ontwikkelen waar de vastgoed markt om vraagt. Je gaat geregeld zelfstandig aan de slag. Voor vastgoedorganisaties onderzoek opzetten, uitvoeren en advies geven. Je eigen vragen over vastgoed beantwoorden. Projecten initiëren en er aan meewerken. Stage lopen. Uiteraard verwerf je tijdens de opleiding nog meer kennis en vaardigheden die je als vastgoedprofessional nodig hebt. Je volgt daarvoor onder andere de vakken vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie, vastgoedwaardering, Engels, communicatie, bouwkunde, vastgoedrekenen- en recht en marketing.

Vernieu​​wend

De drie verdiepingen 

​V&M heeft een vernieuwend en uniek studieonderdeel ontwikkeld: de drie verdiepingen. In het tweede, derde en vierde jaar werk je zelfstandig aan een verdieping waarin je jouw vraag op het gebied van vastgoed verder uitdiept. Je maakt een plan, vindt tijdens een pitch jouw V&M-coach en gaat aan de slag. Voorbeelden van verdiepingen van tweedejaars V&M zijn: taxeren van bijzonder vastgoed, moeten we in deze tijd sparen of beleggen in vastgoed, wat is het effect van het leenstelsel op de studentenhuisvestingsmarkt, krimpgebieden, duurzaam herontwikkelen, welke aanpassingen heeft een gebouw nodig om aardbevingen te weerstaan, consumentengedrag bij aankoop van een woning, juridische aspecten bij het realiseren van stadstuinen in Leeuwarden.

Vakken 

De belangrijkste vakken 

Vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie en vastgoedwaardering zijn de belangrijkste vakken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden door middel van opdrachten, projecten, colleges, toetsen en stages.

Vastgoed(her)ontwikkeling: je leert hoe je de waarde van een gebouw of gebied kunt verhogen, bijvoorbeeld door hergebruik of een andere bestemming.

Vastgoedexploitatie: je leert een gebouw of locatie zodanig in te zetten dat het voldoende opbrengt voor de eigenaar en dat de gebruiker er naar tevredenheid gebruik van kan maken.

Vastgoedwaardering: je leert welke waarde bij vastgoed hoort en welke factoren van invloed zijn. Je leert zelf de waarde van vastgoed bepalen.

Jaar 1 t/m ​jaar 4​​

Eerste tot en met het vierde jaar 

In het eerste en tweede jaar staan vier thema’s centraal: wonen, werken, welzijn (maatschappelijk vastgoed) en winkelen. Je volgt colleges, doet onderzoek en werkt met medestudenten aan projecten. Je maakt kennis met de kernvakken vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie en vastgoedwaardering. In het tweede jaar loop je bovendien stage en doe je je eerste verdieping.

In het derde jaar volg je een minor in binnen- of buitenland. Daarnaast werk je tijdens een semester aan een onderzoeks- en adviesopdracht uit de praktijk. Dat kan nationaal of internationaal. 

In het vierde jaar doe je een opdracht binnen V&M waarin je laat zien dat je (bijna) de professional bent die de vastgoedbranche zoekt. Je werkt aan je derde verdieping, dit is je individuele specialisatie, of je doorloopt het schakeltraject van de RUG. Voor je afstudeeropdracht doe je een onderzoek in een bedrijf of instelling en schrijft een advies.

Stage en onderzoek

Stage en onderzoek 

Vastgoedprofessional word je uiteraard niet alleen door colleges te volgen en tentamens te doen. Je moet ook aan de slag! In de praktijk ontwikkel je onder andere je adviesvaardigheden, leer je communiceren met klanten, leer je wat taxeren echt inhoudt en natuurlijk kun je je oriënteren op je mogelijkheden na je studie. Daarom ben je geregeld bij vastgoedorganisaties te vinden, in Nederland of het buitenland. Om stage te lopen, een praktijkonderzoek te doen of zelfs in opdracht van een bedrijf een onderzoek op te zetten en uit te voeren.

Internationaal 

Internationale mogelijkheden 

Vastgoed is een internationaal werkveld. Daarom kun je al tijdens de opleiding je vleugels uitslaan. Je krijgt geregeld de kans om in het buitenland te studeren, stage te lopen of aan een project mee te werken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens je stage in het tweede jaar, je minor in het derde jaar of tijdens het semester ‘onderzoek en advies’ in het derde jaar.

Honours talentprogramma

Wil jij excelleren? 

Je kunt nóg meer halen uit je studie V&M met de verbreding en verdieping van het Hanze Honours talentprogramma. Je doet dan in het tweede t/m vierde jaar extra praktijkgericht onderzoek waarmee je jouw waarde voor de arbeidsmarkt nog verder vergroot. Je stelt deels je eigen programma samen binnen een professional community van studenten, docenten en beroepsbeoefenaars. Je moet wel aan specifieke eisen voldoen om te worden geselecteerd. Als je het Hanze Honours talentprogramma met succes afrondt, wordt dat op je diploma vermeld.

V&M activiteiten

Studievereniging 

Vastgoed & Makelaardij heeft een grote en actieve studievereniging: Villa96. De vereniging verbindt het werkveld en de opleiding en organiseert regelmatig sociale activiteiten. Als student voel je je zo thuis bij de opleiding en in het werkveld. 

​​

Na je afstuderen

Na je afstuderen

Als je de opleiding V&M succesvol hebt afgerond zijn voor jou diverse mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen verder te studeren.

​Beroepen

De arbeidsmarkt 

De arbeidsmarkt 
Jouw mogelijkheden op de vastgoedmarkt: 
vastgoedmanager: commercieel & maatschappelijk vastgoed verhuren en beheren
vastgoedontwikkelaar: bestaand of nieuw vastgoed (her)ontwikkelen
beleidsmedewerker bij een gemeente: bouwgrond beheren, bouwaanvragen, stedelijke ontwikkeling
beheerder beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld pensioenfonds)
beheerder woningbezit van een woningcorporatie 
taxateur: waarde vaststellen van panden en locaties
(bedrijfs)makelaar: aan- en verkoop van vastgoed ​


 

Verder studeren 

Verder studeren ​

 

Als je na V&M wilt doorstuderen, kun je in het vierde jaar een schakeltraject volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na V&M kun je dan in één jaar je mastertitel Real Estate Studies aan de RUG behalen. Je kunt een verzoek indienen bij de examencommissie van V&M om te worden toegelaten tot dit traject.


​Internationaal 

Internationale mogelijkheden 

 

Eenmaal afgestudeerd bij V&M kun je kiezen voor een internationale carrière. Ter voorbereiding hierop kun je tijdens je studie al kiezen voor een internationale stage of onderzoek.

​ ​

Alumniverenging Encore

Alumnivereniging Encore 

 

Afgestudeerden V&M zwerven uit over Nederland en de rest van de wereld. Om contact te houden met mensen met dezelfde interesse (namelijk vastgoed) is de alumnivereniging Encore opgericht. Met actieve leden in Groningen, Utrecht en Amsterdam is Encore in deze steden sterk vertegenwoordigd. Encore vindt het belangrijk om contacten met oud V&M'ers te onderhouden en organiseert meerdere keren per jaar netwerkborrels en interessante activiteiten. Neem deel aan de netwerkvereniging Encore en meld je nu aan! Ben je nieuwsgierig geworden kijk dan eens op www.encore-alumni.nl.

​ 


 


{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'CurrentNavigation_Header' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

  • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}