Wonen, werken, winkelen en welzijn: vastgoed is overal. De vastgoedbranche vraagt om professionals met kennis van zaken die ondernemend, klantgericht en integer zijn. Ben jij zakelijk én creatief, goed met cijfers én met mensen? Dan is dit dynamische vakgebied misschien wel iets voor jou. Vraag een brochure aan of meld je aan voor de open dag​.

Onze vastgoedopleiding heeft een duurzaamheidskenmerk ontvangen op basis van het nieuwe SHE-beoordelingskader. Duurzaamheid komt terug in al zijn facetten binnen de opleiding, opdrachten, stages en afstudeerprojecten. 

Benieuwd wat je kunt doen na het afronden van de studie V&M? Bekijk dan dit filmpje waarin Marijke, Anne, Oscar, Willem en Renée vertellen over hun werk. 

Let op: Vastgoed & Makelaardij is een numerus fixus opleiding en er is plek voor 250 studenten! Schrijf je op tijd in.

 


{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
​​

Opbouw van je opleiding

Opbouw van je opleiding

De vastgoedmarkt is dynamisch en vraagt om professionals die initiatief nemen, vooruit denken, helder communiceren en creatief zijn. Die innovatief en commercieel kunnen denken. Die kunnen adviseren. Die van aanpakken houden en graag samenwerken. De opleiding Vastgoed & Makelaardij biedt je de mogelijkheid de competenties te ontwikkelen waar de vastgoedmarkt om vraagt. Je gaat geregeld zelfstandig aan de slag. Voor vastgoedorganisaties onderzoek opzetten, uitvoeren en advies geven. Projecten initiëren en eraan meewerken. Stage lopen. Uiteraard verwerf je tijdens de opleiding de kennis en vaardigheden die je als vastgoedprofessional nodig hebt. Je volgt daarvoor onder andere de vakken vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie, vastgoedwaardering, Engels, bouwkunde, ruimtelijke planning, communicatie, bouwkunde, vastgoedrekenen- en recht en marketing.

De drie verdiepingen

De drie verdiepingen

​V&M heeft een vernieuwend en uniek studieonderdeel ontwikkeld: de drie verdiepingen. In het 2e, 3e en 4e jaar werk je zelfstandig aan een verdieping waarin je jouw vraag op het gebied van vastgoed uitdiept. Je maakt een plan, vindt tijdens een pitch jouw V&M-coach en gaat aan de slag. Voorbeelden van verdiepingen van tweedejaars V&M zijn:

 • taxeren van bijzonder vastgoed
 • moeten we in deze tijd sparen of beleggen in vastgoed
 • wat is het effect van het leenstelsel op de studentenhuisvestingsmarkt
 • krimpgebieden
 • duurzaam herontwikkelen
 • welke aanpassingen heeft een gebouw nodig om aardbevingen te weerstaan
 • consumentengedrag bij aankoop van een woning
 • juridische aspecten bij het realiseren van stadstuinen in Leeuwarden

Vakgebieden 

Vakgebieden

Vastgoed(her)ontwikkeling en vastgoedwaardering zijn de belangrijkste vakgebieden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je aandacht hebt voor de maatschappelijke actualiteit en helpen we je competenties te ontwikkelen. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden door middel van opdrachten, projecten, colleges, toetsen en stages.

Vastgoed(her)ontwikkeling: je leert hoe je de waarde van een gebouw of gebied kunt verhogen, bijvoorbeeld door hergebruik. Het creëren van de gebouwde omgeving staat centraal. Je kunt hierbij denken aan het transformeren van agrarische grond in een nieuwe woonwijk met eventueel andere functies.

Vastgoedmanagement: vastgoedmanagement volgt in de vastgoedcyclus op vastgoedontwikkelen. De gerealiseerde gebouwen moeten beheerd worden vanaf het moment van oplevering tot aan de sloop. Daar draait het om in Vastgoedmanagement.

Maatschappelijke thema's: binnen de twee domeinen Vastgoedontwikkelen en Vastgoedmanagement hebben we duidelijke aandacht voor de maatschappelijke actualiteit nu en in de toekomst. Dat betekent dat we ons focussen op de volgende thema's: Mens & Omgeving, Energie & Klimaat, Innovatie, Normen & Waarden en Waardecreatie. 

Competenties: naast inhoudelijke kennis, zijn ook juist generieke, professionele vaardigheden nodig om mee te kunnen draaien in de vastgoedpraktijk. Bij ons leer je de volgende generieke competenties die cruciaal voor de waardevolle vastgoedprofessionals: onderzoeken, adviseren, ontwerpen en professioneel handelen. 

Het 1e t/m ​het 4​​e jaar

Het 1e t/m 4e jaar

In het 1e en 2e jaar staan 4 thema’s centraal: wonen, werken, welzijn (maatschappelijk vastgoed) en winkelen. Je doet onderzoek en werkt met medestudenten aan opdrachten. Om deze praktijkopdrachten op te kunnen lossen, wordt er binnen de opleiding gewerkt in een Community of Learners (CoL). Dat is een kleinschalige leergemeenschap van studenten die een gemeenschappelijk overkoepelend leer- en/of onderzoeksdoel hebben. Je maakt kennis met de kernvakken vastgoed(her)ontwikkeling en vastgoedmanagement. In ieder semester is er ook aandacht voor de generieke competenties. 

In het 2e jaar verdiep je je verder in de kernvakken en in het laatste blok volg je ook gelijk een stage.

In het 3e jaar bepaal je zelf hoe je de keuzeruimte invult. Bijvoorbeeld met een minor bij de Hanze, bij een andere instelling of in het buitenland. Er zijn tal van mogelijkheden. Je hebt ook de keuze om aan de slag te gaan in het Vastgoedlab, een innovatiewerkplaats van de Hanze!

In het 4e jaar doe je een opdracht binnen V&M waarin je laat zien dat je (bijna) de professional bent die de vastgoedbranche zoekt. Je werkt aan je derde verdieping (dit is je individuele specialisatie) of doorloopt het schakeltraject van de RUG. Voor je afstudeeropdracht doe je onderzoek in een bedrijf of instelling en schrijf je een advies.

Stage en onderzoek

Stage en onderzoek

Vastgoedprofessional word je niet alleen door colleges te volgen en tentamens te doen. Je moet ook aan de slag! In de praktijk ontwikkel je onder andere je adviesvaardigheden, leer je communiceren met klanten, leer je wat taxeren echt inhoudt en kun je je oriënteren op je mogelijkheden na je studie. Daarom ben je geregeld bij vastgoedorganisaties te vinden voor een stage, praktijkonderzoek of zelfs in opdracht van een bedrijf een onderzoek op te zetten en uit te voeren. In Nederland, of in het buitenland.

Internationaal 

Internationale kansen

Vastgoed is een internationaal werkveld. Daarom kun je al tijdens de opleiding je vleugels uitslaan. Je krijgt de kans om in het buitenland te studeren, stage te lopen of aan een project mee te werken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens je stage in het 2e jaar, je minor in het 3e jaar of tijdens het semester ‘onderzoek en advies’ in het 3e jaar.

Honours talentprogramma

Hanze Honoursprogramma

Haal nóg meer uit je studie  met de verbreding en verdieping van het Hanze Honours talentprogramma. Je doet dan in het 2e tot en met het 4e jaar extra praktijkgericht onderzoek waarmee je jouw waarde voor de arbeidsmarkt verder vergroot. Je stelt deels je eigen programma samen binnen een professional community van studenten, docenten en beroepsbeoefenaars. Om in aanmerking te komen voor deelname aan een honoursprogramma doorloop je een selectieprocedure. Bepalend daarin zijn je studieresultaten, je motivatie en jouw bereidheid je talent verder te ontwikkelen. Als honoursstudent bepaal je grotendeels zelf hoe je het talentprogramma invult. Natuurlijk word je hierbij door een docent begeleid. 

​Green Ambassador Programma

Hanze Green Ambassador

Het Green Ambassador Programma is een 'groen' programma die je volgt tijdens de studie Vastgoed & Makelaardij. Er zijn vier fase van het programma, met elk een eigen certificaat. Als je de opleiding V&M volgt behaal je standaard fase 1 en 2 van het Green Ambassador Programma van de Hanzehogeschool. In Fase 1 (Groentje) laten we je kennis maken met het thema duurzaamheid door gastcolleges en kleine opdrachten. In Fase 2 (Groene Denker) laten we je nadenken over de impact van duurzaamheid binnen het vakgebied. Optioneel kun je fase 3 (Groene Dromer) en fase 4 (Green Ambassador) behalen door te kiezen voor duurzame onderzoeksprojecten, een duurzame minor en/of een duurzaam afstudeeronderzoek later in je studie. Onze doelstelling? Elke student een duurzame ambassadeur. 

Studievereniging

Villa '96

Vastgoed & Makelaardij heeft een grote en actieve studievereniging: Villa '96. De vereniging verbindt het werkveld en de opleiding en organiseert regelmatig sociale activiteiten. Als student voel je je snel thuis bij de opleiding en in het werkveld. 

​​

Na je afstuderen

Als je de opleiding V&M succesvol hebt afgerond, zijn voor jou diverse mogelijkheden. Je kunt ook besluiten verder te studeren. Jouw mogelijkheden op de vastgoedmarkt: 

vastgoedmanager: commercieel & maatschappelijk vastgoed verhuren en beheren
vastgoedontwikkelaar: bestaand of nieuw vastgoed (her)ontwikkelen
beleidsmedewerker bij een gemeente: bouwgrond beheren, bouwaanvragen, stedelijke ontwikkeling
beheerder beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld pensioenfonds)
beheerder woningbezit van een woningcorporatie 
taxateur: waarde vaststellen van panden en locaties
(bedrijfs)makelaar: aan- en verkoop van vastgoed ​


Verder studeren 


Master Real Estate Studies Rijksuniversiteit Groningen
Na het afronden van de opleiding Vastgoed & Makelaardij is het mogelijk om de master Real Estate Studies te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor dien je eerst een pre-master af te ronden. De toelatingseisen hiervoor kun je vinden via onderstaande link:  

https://www.rug.nl/frw/education/pre-master/real-estate-studies-selection-premaster

Uiteraard is het ook mogelijk om andere masters te volgen. Alle mogelijkheden hiervoor en de benodigde opleiding en overige toelatingseisen kun je ook allemaal vinden op de website van de betreffende onderwijsinstelling.

Internationaal 

Eenmaal afgestudeerd bij V&M kun je kiezen voor een internationale carrière. Ter voorbereiding hierop kun je tijdens je studie al kiezen voor een internationale stage of onderzoek.

​ ​

 


{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}