21+ Regeling Academie voor Verpleegkunde

​Als je niet over de juiste vooropleiding beschikt en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je eventueel toch aan een opleiding binnen de Hanzehogeschool beginnen. Dit kan via de zogenaamde 21+ regeling. Als je ouder bent dan 21 jaar, moet je wel door werk- en levenservaring over het vereiste hbo-instroom niveau beschikken. Door middel van een toelatingsonderzoek kijken we of je geschikt bent voor de betreffende opleiding.

Elke opleiding binnen de Hanzeghogeschool stelt zelf de criteria vast. Er is dus geen centraal 21+ toelatingsonderzoek. Binnen de Academie voor Verpleegkunde bestaat de 21+ regeling uit de volgende onderdelen:

1. capaciteitentest (de MCT-H-test)
  2. motivatiebrief
  3. toelatingsgesprek

Wat is een MCT-H test?

MCT-H staat voor Multiculturele Capaciteitentest Hoger Niveau. Deze test meet de cognitieve capaciteiten die in aanleg aanwezig zijn of aangeleerd zijn. Het doel van de test is in dit geval: een beeld krijgen van de geschiktheid voor het studeren bij een hbo-opleiding. Je voert de test in twee uur zelfstandig achter een computer uit. Met acht subtests met meerkeuzevragen meet de test de Nederlandse woordenschat, verbaal redeneren, vaardigheid in rekenen, numeriek inzicht, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren en tenslotte snelheid en nauwkeurigheid.

Hoe is de procedure?

Wil je je aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde én gebruikmaken van de 21+ regeling? Stuur dan zo vroeg mogelijk een mail naar verpleegkunde@org.hanze.nl. Wij nemen dan contact met je op over de procedure.
LET OP: De aanmelddeadline voor de voltijdopleiding Verpleegkunde is 15 januari. Zorg er dus voor dat je de MCT-H test een maand daarvóór (dus vóór de kerstvakantie) hebt geregeld.

De toelatingscommissie van de Academie voor Verpleegkunde neemt vervolgens contact met je op om afspraken te maken en de aanmeldprocedure toe te lichten. Er worden afspraken gemaakt over de volgende activiteiten:

• het maken van de capaciteitentest (ofwel MCT-H-test)
  • het schrijven van een motivatiebrief
  • toelatingsgesprek: tijdens dit gesprek kijken we naar je drijfveren om te kiezen voor een opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau. De uitslag van de capaciteitentest en de inhoud van je motivatiebrief worden meegenomen in dit gesprek.

De toelatingscommissie geeft op basis van haar indruk een advies aan de dean van de Academie voor Verpleegkunde.

De dean van de Academie voor Verpleegkunde neemt uiteindelijk een besluit op basis van het advies van de toelatingscommissie én de motivatiebrief. Als het een positief besluit betreft, ontvang je een beschikking die ervoor zorgt dat je toelaatbaar bent voor de opleiding.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

• {{item.Title}}