​​​​Ben je geïnteresseerd in het leven van mens, plant en dier? Wil je werken aan een leefbare toekomst? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Of wil je ziekmakende bacteriën of virussen opsporen? Kies dan voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek! Je kunt kiezen uit de majors Biologische en Medische Research of Medische Diagnostiek​.

Major Medische en Biologische Research

Bij deze brede major ontwikkel je kennis over de bouw en het functioneren van cellen en weefsels. Niet alleen het menselijk lichaam, maar ook bij planten en dieren. Zo kom je van alles te weten of gezondheid en ziekte. Bij een succesvolle afronding ben je afgestudeerd en mag je de graad 'Bachelor Science' voeren.​

Aanmelden voor het studiejaar 2019-2020 kan nog tot 1 september 2019.

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan of bezoek een open dag​.

Of weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

 

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​​Medische Diagnostiek            

​Bio-informatica

​Chemie

Algemeen

Algemeen

Onze opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek:
 • is een Top-opleiding en behoort tot de beste van Nederland! Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2015, 2017
 • staat op de eerste plaats in Keuzegids HBO Voltijd 2017 en heeft de derde plaats verkregen in 2018 (11 opleidingen vergeleken)
 • is op nummer 1 geëindigd in Elsevier Beste Studies 2014 en 2016 en staat op nummer 2 in 2018 (11 opleidingen vergeleken).

Wat verwachten we van jou?

Wat verwachten we van jou?

Je kunt goed analyseren, je bent nieuwsgierig en onderzoekend en je bent in staat om nauwkeurig te werken. Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent en doorzettingsvermogen toont.

Eerste jaar

Eerste jaar

De major is praktijkgericht en doet een beroep op zowel je biologische kennis en analytisch vermogen als op je communicatieve vaardigheden. Veel thema's zoals Moleculaire Biologie en Genetica komen uit de beroepspraktijk en geven daarmee een goed beeld van je toekomstige werk. Alle vakken staan in het teken van een thema. Een belangrijk onderdeel van een thema is een opdracht uit de praktijk, waaraan je samen met medestudenten werkt. Zo ga je bijvoorbeeld zelf bacteriën kweken die allerlei interessante en nuttige stoffen kunnen produceren, zoals antibiotica. Ook ga je zelf DNA isoleren en bestuderen met moderne apparatuur en technieken. Je begrijpt al dat het practicum erg belangrijk is. Je brengt gemiddeld circa acht uur per week door in het lab waar je allerlei technieken oefent.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Ook het tweede en derde jaar zijn ingedeeld in thema's. Zo krijg je bijvoorbeeld een aantal thema's waarin microorganismen, kankeronderzoek en immunologische ziekten centraal staan. Door middel van de thema's in je hoofdfase verdiep en verbreed je je kennis. Je leert bijvoorbeeld over de afweer tegen ziekten (immunologie), de opbouw van cellen (celbiologie) en de biochemische processen in cellen (biochemie). Per week werk je in de hoofdfase twee tot drie dagen aan experimenten in het laboratorium. De experimenten worden steeds omvangrijker en je eigen inbreng wordt steeds groter bij de opzet en uitvoering hiervan.

In het derde studiejaar kun je kiezen uit een aantal minoren. Om je optimaal voor te bereiden op de internationale arbeidsmarkt is wordt dit hele jaar in het Engels gegeven.

In het vierde studiejaar sluit je de opleiding af met een stage en een afstudeeronderzoek in Nederland of in het buitenland.

Minoren

Minoren

In het derde studiejaar kun je kiezen voor de minoren in Moleculaire Biotechnologie, Medische Biologie of Biochemistry for Biologists. De biochemische minor wordt in het Engels aangeboden. Zo leer je, naast goed Engels, ook samen te werken met studenten uit het buitenland. Je kunt ook kiezen voor een minor op het gebied van Bio-informatica, de minor Food Ingredients & Health of de minor Innovation and Entrepreneurship.

Vwo route

Vwo route

Voor het studiejaar 2019-2020 wordt er geen versnelde route meer aangeboden. Heb je hierover toch vragen? Mail dan naar secretariaat_ilst@org.hanze.nl.

Mbo route

Mbo route

Ben jij in bezit van een mbo opleiding Analist (bol 4) in de biologische of medische richting, dan kun je in aanmerking komen voor een versnelde mbo-route* voor de major Biologische en Medische Research. Alleen deze major heeft een versneld traject voor mbo'ers, de major Medische Diagnostiek kent géén versneld traject.

Je kunt de opleiding afronden in 3 jaar in plaats van de reguliere 4 jaar. Heb je wel de opleiding Analist, bol 4, maar in chemisch/fysische richting, neem dan contact op met de opleiding over je mogelijkheden voor een versneld traject.

* Let op: Of je in aanmerking komt voor een versneld programma en hoe snel een versnelde route is kunnen we je vooraf nooit exact toezeggen. De examencommissie van de betreffende opleiding bekijkt ieder individueel geval en geeft daarover de definitieve uitslag. 

Innovatieve projecten

Innovatieve projecten

Tijdens je minor kun je werken aan innovatieve projecten en onderzoeken in de innovatiewerkplaats Health Hub Roden en vanuit ons eigen expertisecentrum ALIFE.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden.
Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Instituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages die je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.

​​Doorstuderen

​Doorstuderen

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma besluiten verder te studeren aan een masteropleiding. Bijvoorbeeld de masteropleiding Molecular Biology & Biotechnology (MBB), Biomedical Sciences (BMS) of Medical Pharmaceutical Sciences (MPS) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor deze masteropleidingen kun je al tijdens je studie het doorstroomprogramma doen.

Voor het verbreden van je kennis kun je ook direct de master Data Science for Life Sciences aan ons instituut gaan doen.

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde kun je aan het werk bij een universiteit of een bedrijf als onderzoeksanalist binnen de vakgebieden: 

Biologietechnologie

​Biotechnologie​

Als biotechnoloog kom je meestal in de research terecht. Je kunt onderzoek doen naar erfelijke ziekten of kanker bij mensen, maar je kunt je ook verdiepen in plantenveredeling, ziekten bij dieren, biologische milieureiniging of de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel.

Biomedische wetenschappen

Biomedisch​e wetenschappen

Zoek je het in de biomedische hoek, dan doe je in een onderzoekslaboratorium onderzoek naar de oorzaken en mogelijke genezing van ziekten Je kunt ook terechtkomen in de medische diagnostiek, waarbij je met bepaalde laboratoriumtechnieken aantoont welke ziekteverwekker de mogelijke veroorzaker is van een ziektebeeld.

​Biochemie

Biochemie​

Als biochemicus kom je meestal in de research terecht. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar de structuur van eiwitten, zodat je enzymen (biologische reactieversnellers) kunt zuiveren en kunt veranderen om ze toepasbaar te maken voor industriële doeleinden (bijvoorbeeld in wasmiddelen). Of je gaat werken in een onderzoekslaboratorium van een ziekenhuis om ziekten als kanker op moleculair niveau te onderzoeken.

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op www.proef.info en www.exactwatjezoekt.nl. Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​Jaar 1

 • Blok 1: Cellen en Weefsel
 • Blok 2: Celmetabolisme
 • Blok 3: Moleculaire Biologie 1
 • Blok 4: Genetica

Jaar 2

 • Blok 1: Microbiologie
 • Blok 2: Biochemie in gisten en schimmels
 • Blok 3: Biotechnologie van planten
 • Blok 4: Immunologie

Jaar 3

 • Blok 1: Moleculaire Biologie 2
 • Blok 2: Oncologie
 • Blok 3: Minorruimte Medische Biolologie, Biotechnology, Bioinformatics for Life Sciences
 • Blok 4: Minorruimte Medische Biolologie, Biotechnology, Bioinformatics for Life Sciences

Jaar 4

 • Blok 1: Stage of doorstroomprogramma naar master aan de RuG
 • Blok 2: Stage of doorstroomprogramma naar master aan de RuG
 • Blok 3: Afstudeeropdracht
 • Blok 4: Afstudeeropdracht         

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}