Of het nou gaat om de zoektocht naar duurzame energie, het recyclen van materialen of het vinden van nieuwe antibiotica, met de opleiding Chemie kun je een hoop bijdragen aan het verbeteren van de wereld om ons heen.

Tijdens de opleiding Chemie onderzoek je de samenstelling van stoffen zoals plastics, voedsel en water en ontdek je hoe de wereld in elkaar zit. Je leert de basis van de chemie kennen en wordt vervolgens uitgedaagd deze kennis toe te passen. In het laboratorium werk je samen met je medestudenten aan oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Zo probeer je bijvoorbeeld nieuwe duurzame brandstoffen uit planten te halen of de werking van medicijnen te verbeteren. Met deze kennis kun je na je studie aan de slag bij onderzoeksinstellingen en bedrijven in Nederland en daarbuiten.

Meer weten over de opleiding? Kom naar een Open Dag, vraag een brochure aan of stel een vraag via Whatsapp (Monica: 0644534737), Facebook of Instagram! Aanmelden kan nog tot 1 mei 2023.

Weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

Weten wat je met deze opleiding zou kunnen betekenen voor de maatschappij, zoals nu met de coronacrisis? Een van onze docenten ontdekte op microscoopbeelden dat stofzuigerzakken een prima materiaal zijn voor mondkapjes. Bekijk het filmpje hieronder hoe hij dit deed:

 
 {{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}


{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​​​Chemische Technologie

​BML-major Medische Diagnostiek

BML-major Biologische en Medische Research

Algeme​​​en

​Algemeen

Onze Chemie opleiding:

 • is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland.
  Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018, 2020 en 2021

 • heeft een bronzen medaille gewonnen in de Elsevier Beste Studies ranglijst 2019 en 2020

Chemie iets voor jou?

Is een chemie opleiding iets voor jou?

​Je wilt graag weten hoe je verschillende stoffen kunt analyseren, maken en verbeteren? Je vindt exacte vakken en onderzoek leuk? Je bent nieuwsgierig, nauwkeurig en kritisch? Dan is de keuze voor de opleiding Chemie een goede keuze. Je onderzoekt de samenstelling van materie, zoals voedsel, lucht, bodem en water. Maar je kunt ook onderzoek doen naar allerlei materialen, producten, de samenstelling van menselijk bloed (bijvoorbeeld in een gerechtelijk laboratorium) of je onderzoekt de kwaliteit van oppervlaktewater. Je ontwikkelt en verbetert materialen, producten en ontwikkelt nieuwe medicijnen. Zo word je opgeleid voor een interessante en uitdagende baan.​

​Eerste jaar

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je aan de slag met verschillende thema's uit de beroepspraktijk die een goed beeld van je toekomstige werk geven. Voorbeelden van deze thema's zijn 'Voedingstechnologie', 'Introductie Organische chemie' en 'Wateranalyse'. Alle vakken in een bepaalde periode, zoals chemie en statistiek, staan in het teken van dit thema. Een belangrijk onderdeel van een thema is een project waar je met een klein groepje aan werkt, bijvoorbeeld 'Water'. Het practicum is erg belangrijk. Je brengt gemiddeld acht uur per week door in het lab waar je allerlei technieken oefent.

Het eerste halfjaar van de propedeuse is voor studenten Chemie en studenten van de opleiding Chemische Technologie gelijk. Handig wanneer je nog niet zeker weet welke richting je voorkeur heeft, want je kunt in januari nog zonder problemen tussen deze opleidingen switchen.

Benieuwd welke vakken je krijgt en hoe je rooster er in het eerste jaar uit kan zien? Bekijk het hier!

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Bij Chemie zijn ook het tweede en derde jaar ingedeeld in thema's. Zo behandel je in het tweede jaar thema's waarin het maken van nieuwe moleculen en analyse van stoffen centraal staan. Met de thema's in de hoofdfase verdiep en verbreed je je kennis. Je leert bijvoorbeeld veel over organische chemie (chemie van koolstofverbindingen), analytische chemie (verschillende technieken), fysische chemie (natuurkundige aspecten van chemische reacties) en polymeerchemie (over kunststoffen). Je werkt twee tot drie dagen per week in het laboratorium, waar je steeds zelfstandiger experimenten opzet en uitvoert. 

In het derde jaar kun kies je een minor, en in het vierde jaar ga je op stage en doe je een afstudeeronderzoek. 

Minoren

Minoren

In het derde jaar kies je een minor, zoals Analytische & Organische Chemie, Biochemie, een externe minor of een minor in het buitenland. Daarnaast kun je ook werken aan projecten en onderzoek uit het werkveld, bijvoorbeeld vanuit ons eigen Kenniscentrum Biobased Economy.

Vwo route

Vwo route

Het versnelde traject van Chemie heeft een versnelde propedeuse met deels vrijstellingen. Vakken die je nog moet volgen uit het propedeusejaar zijn: statistiek,stromingsleer, wiskunde en een practicum. Vanaf het tweede jaar volg je het reguliere programma.

Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen: h.j.hoppen@pl.hanze.nl, 050-595 45 69.

Mbo route

Mbo route

Als je een verwante mbo-opleiding op niveau-4 hebt afgerond, zoals een biologische of medische laboratoriumopleiding, dan is het mogelijk om in drie jaar je diploma te halen. 

Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen: h.j.hoppen@pl.hanze.nl, 050-595 45 69.

Innovatieve projecten

Innovatieve projecten

Tijdens je minor kun je werken aan projecten en onderzoeken uit het werkveld in de innovatiewerkplaats Health Hub Roden en vanuit ons eigen expertisecentrum ALIFE.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

​Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden.

​Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.

​Stage & afstuderen

Stage & afstuderen

Je kunt na het behalen van je diploma ook doorstuderen, bijvoorbeeld met de master Chemistry aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wij bieden hiervoor een doorstroomprogramma aan dat je al tijdens je opleiding kunt doen. Ook andere masters op het gebied van Chemie zijn mogelijk. Zo kun je direct doorstromen naar een masteropleiding in Analytische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam.

​Internationale mogelijkheden 

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Insitituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden, bijvoorbeeld stage lopen in het buitenland. Je kunt ook je minor invullen met een halfjaar studeren aan een unversiteit in een ander land. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast kan het Bureau Buitenlandstages je begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Chemie? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.

Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht." 

Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!

​​Doorstuderen

Doorstuderen​

​Als je na je bachelordiploma nog niet aan het werk wilt, dan kun je ervoor kiezen om verder te studeren aan de RuG door de master Chemistry te volgen. Wij bieden hiervoor een schakelminor aan, waardoor je met een minimum van barrières kunt doorstromen.

​Maar ook andere masters op gebied van Chemie behoren tot de mogelijkheden. Zo kun je ook direct doorstromen naar een masteropleiding in analytische chemie aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor het verbreden van je kennis kun je ook direct de master Data Science for Life Sciences aan ons instituut gaan doen.

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt

Als chemisch ingenieur kun je aan de slag bij vrijwel elk laboratorium waar analyses worden uitgevoerd of ontwikkeld. Werkgevers kunnen onderzoeksinstellingen zijn op het gebied van gezondheid, water, energie, milieu, land- en tuinbouw of visserij. Maar grote werkgevers zijn ook producenten in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische of (petro)chemische industrie. Veel producten die dagelijks worden gebruikt zijn ontwikkeld in de laboratoria van die bedrijven. Denk maar eens aan voedingsmiddelen, kunststoffen, textiel, cosmetica, geneesmiddelen en verf.

​Beroepen

Beroepen​

Na je studie kun je terechtkomen als:

 • ​Chemisch ingenieur bij een milieubedrijf
 • Farmaceutisch onderzoeker naar dopinggebruik
 • Warenonderzoeker bij de Keuringsdienst van Waren;
 • Productontwikkelaar van afbreekbare kunststof;
 • Onderzoeker waterkwaliteit bij een waterschap.

​​Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op proef.info en exactwatjezoekt.nl​​.​ Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​Jaar 1

 • Blok 1: Voedingstechnologie
 • Blok 2: Introductie Organische Chemie
 • Blok 3: Wateranalyse
 • Blok 4: Chromatografie

Jaar 2

 • Blok 1: Synthese en Analyse 1
 • Blok 2: Synthese en Analyse 2
 • Blok 3: Instrumentele Analyse en Fysische Chemie 1
 • Blok 4: Instrumentele Analyse en Fysische Chemie 2

Jaar 3

 • Blok 1: Complexe Synthese en Analyse 1
 • Blok 2: Complexe Synthese en Analyse 2
 • Blok 3: Keuzeminor Analytische & Organische Chemie, Biochemie, Food Ingredients & Health, Doorstroommaster Chemistry RuG
 • Blok 4: Keuzeminor Analytische & Organische Chemie, Biochemie, Food Ingredients & Health, Doorstroommaster Chemistry RuG

Jaar 4

 • Blok 1: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 2: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 3: Afstudeeropdracht
 • Blok 4: Afstudeeropdracht

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}