Ben je nieuwsgierig naar de werking van processen en apparaten? Houd je ervan om analytisch en op grote schaal bezig te zijn en kennis van verschillende vakgebieden te combineren? En vind je scheikunde en natuurkunde leuke vakken? Dan zit je bij de opleiding Chemische Technologie helemaal op je plek! Hier ontwerp je fabrieken voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe medicijnen, verduurzaam je huidige processen en werk je samen met je medestudenten aan vragen uit het werkveld​​​​​​​.

Alles wat we in de wereld nodig hebben moet ergens gemaakt worden, en dat is waar chemisch technologen een grote rol spelen. Chemische Technologie is een brede opleiding die je kansen geeft om veel verschillende kanten op te gaan binnen de chemische industrie. Tijdens deze opleiding leer je alle verschillende bouwstenen van een fabriek kennen, tot je de processen van binnen en buiten kent.

Tijdens de opleiding kom je terecht in een klein team van docenten met ervaring in de industrie. Een goede sfeer vinden we belangrijk, en de docenten staan altijd klaar om je te helpen. Je krijgt uiteraard theorielessen, maar voer je ook veel practica uit in onze eigen proceshal. Tijdens deze practica ga je met de grote opstellingen in de proceshal aan de slag en maak je kennis met echte fabrieksprocessen. Hierdoor heb je na je afstuderen genoeg inhoudelijke en praktische kennis om meteen aan de slag te gaan in uiteenlopende banen.

Meer weten over waarom onze studenten voor Chemische Technologie hebben gekozen, aan wat voor projecten ze werken en waar onze alumni terecht komen? Lees het op onze ervaringen-pagina!

Meer weten over de opleiding? Bezoek een Open Dag, vraag een brochure aan of stel een vraag via Whatsapp (Sander: 0682411492), Facebook of Instagram! Aanmelden kan nog tot 1 mei 2023.

Weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

​Bekijk hier de filmpjes over onze opleidingen en de laboratoria waarin we samenwerken met verschillende bedrijven.

 

 


{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}


{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​​​Chemie

​Werktuigbouwkunde

​Technische Bedrijfskunde

Algemeen

Algemeen

Onze Chemische Technologie-opleiding:

 • is een Top-opleiding en behoort tot de beste opleiding van Nederland. 
  Bron: Keuzegids HBO 2017, 2018, 2019 en 2020 en 2023

 • staat op de eerste plaats in Keuzegids HBO 2018, 2019, 2020 en 2023

 • Heeft een zilveren medaille gewonnen in de Elsevier Beste Studies ranglijst 2019 en 2020. Dit betekent dat onze studenten al twee jaar bovengemiddeld tevreden zijn over de studie.

​Eerste jaar

Eerste jaar

Het eerste studiejaar is ingedeeld in vier thema's die rechtstreeks uit de praktijk afkomstig zijn, bijvoorbeeld voedingstechnologie, (drink)waterproductie en scheidingstechnologie. Bij het uitvoeren van een praktijkopdracht werk je in groepsverband, maar je zult ook individueel taken uitvoeren. Ongeveer één dag per week voer je experimenten uit in een practicumzaal. Daarnaast volg je allerlei ondersteunende modules waarbinnen de bijbehorende theorie wordt behandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifiek chemisch­technologische vakken, maar ook aan communicatieve vaardigheden, natuurkunde en statistiek. 

Het eerste halfjaar van de propedeuse is voor studenten Chemische Technologie en studenten van de opleiding Chemie gelijk. Handig wanneer je nog niet zeker weet welke richting je voorkeur heeft, want je kunt in januari nog zonder problemen switchen.

Benieuwd welke vakken je krijgt en hoe je rooster er in het eerste jaar uit kan zien? Bekijk het hier!

Na het eerste jaar 

Na het eerste jaar

In de hoofdfase verbreedt en verdiept de studie zich. Ook hier zijn het tweede en derde studiejaar ingedeeld in thema's die ontleend zijn aan de beroepspraktijk. Zo leer je meer over chemische technologie door themagerichte vakken, zoals procescontrol, reactorkunde en scheidingstechnologie. Daarnaast voer je practica en projecten uit binnen de innovatiewerkplaatsen Zernike Advanced Processing (ZAP) faciliteit of het Kenniscentrum Biobased Economy.

In het begin van het derde jaar ga je een half jaar op stage. Deze stage geeft een verandering van uitdaging en omgeving. In het werkveld pas je je kennis en competenties toe en ontwikkel je je verder.

In het vierde jaar kies je voor een minor. In de tweede helft van het vierde jaar ga je aan de slag met je afstudeeronderzoek bij een bedrijf of instelling.

Minoren

Minoren

In het vierde jaar kun je kiezen voor de minor Renewable Energy, Materials & Processing. Deze internationale exchange minor wordt in het Engels gegeven. Zo leer je, naast goed Engels, ook samenwerken met buitenlandse studenten. Je werkt in teamverband aan een project op het gebied van Biobased Economy of Renewable Energy. Naast deze minor kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een bedrijfseconomische minor of een doorstroomprogramma naar de universiteit.

Vwo route

Vwo route

Met een vwo-diploma (N&T en N&G) kun je in drie jaar je bachelordegree behalen. Als vwo'er volg je regulier het tweede, derde en vierde jaar. Daarnaast moet je nog wel een aantal vakken/practica uit de propedeuse volgen. Vakken die je nog moet volgen uit het propedeusejaar: statistiek, natuurkunde, stromingsleer, wiskunde, technisch tekenen, pompen & leidingen en een practicum.
Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen, e-mail h.j.hoppen@pl.hanze.nl, tel (050) 595 45 69.

Mbo route

Mbo route

Ben jij in bezit van een diploma van de opleiding Analist (bol 4) in een chemisch/fysische richting? Dan kun je in aanmerking komen voor een versnelde mbo-route. Je kunt de opleiding dan afronden in 3 jaar in plaats van de reguliere 4 jaar.

Met een mbo-diploma doe je het eerste jaar een versnelde propedeuse met deels vrijstellingen. Vanaf het tweede jaar volg je het reguliere programma. Programma eerste jaar:

Periode 1: Tandje hoger (geen praktijk, wiskunde en statistiek uit het 1e jaar)

Periode 2: Procesoptimalisatie (+ vakken propedeuse)

Periode 3: Raffinaderij (vak propedeuse Med. Lab. Onderzoek)

Periode 4: Materialen (vak propedeuse Med. Lab. Onderzoek)  

Wil je meer weten over het versnelde studietraject of wil je weten of je voor dit traject in aanmerking komt, neem dan contact op met Henk Hoppen, e-mail h.j.hoppen@pl.hanze.nl, tel (050) 595 45 69.

Projecten en onderzoeken

Projecten en onderzoeken

Tijdens je opleiding voer je practica en projecten uit binnen de innovatiewerkplaatsen Zernike Advanced Processing faciliteit (ZAP) en EnTranCe.

​​​Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden.

​Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.​​

Stage & afstuderen

Stage & afstuderen

In het derde jaar ga je op stage en in het vierde jaar doe je een afstudeerscriptie bij een (chemisch) bedrijf of instelling.​​

​Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Instituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages die je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.​

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Chemische Technologie? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.

Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht." 

Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!

Doorstuderen

Doorstuderen

Na het behalen van je bachelordiploma kun je doorstuderen aan een universiteit. Als je het doorstroomprogramma binnen je minorperiode hebt gedaan kun je rechtstreeks doorstromen naar een master. Bijvoorbeeld Scheikundige Technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen of aan de Technische Universiteit Twente.

Voor het verbreden van je kennis kun je ook direct de master Data Science for Life Sciences aan ons instituut gaan doen.

​Arbeidsmarkt

​Arbeidsmarkt

Je bent als chemisch technoloog betrokken bij het op grote schaal maken van producten uit grondstoffen. Bijvoorbeeld bij de omzetting van aardolie in benzine en kunststoffen, het maken van voedings- en genotmiddelen uit landbouwproducten, zoals suiker uit suikerbieten. Je zult je vaak bezighouden met de controle en de bewaking van productieprocessen.

Schaalvergroting

Schaalvergroting

​Een ander gebied waarbinnen je kunt gaan werken is dat van de schaalvergroting. Dat houdt in dat je reacties die tijdens de researchperiode in het laboratorium goed verliepen, zo organiseert, dat ze ook op grote schaal in een productieproces passen, bijvoorbeeld in een fabriek. Verder kun je gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor bestaande producten of kun je je gaan richten op de verkoop daarvan.

Beroepen

Beroepen

Als afgestudeerd chemisch technoloog kun je kiezen uit een breed scala aan functies bij (inter) nationale bedrijven en instituten. Zoals:

 • product­ en procesontwikkelaar ­

 • procestechnoloog ­

 • project engineer

​Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op proef.info of exactwatjezoekt.nl. Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​​​Jaar 1

 • Blok 1: Voedingstechnologie
 • Blok 2: Introductie Organische Chemie
 • Blok 3: Waterzuivering en Analyse
 • Blok 4: Scheidingsprocessen

Jaar 2

 • Blok 1: Procetechnologie 1
 • Blok 2: Procesoptimalisatie
 • Blok 3: Synthese
 • Blok 4: Polymeertechnologie

Jaar 3

 • Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Procestechnologie 2
 • Procesdynamica en modelleren

Jaar 4

Keuze minor:

 • Renewable Energy, Materials & Processing
 • Slim Produceren (SIEN)
 • Bedrijfskundig Management (IBK)
 • Proces development in the Chemical Industry
 • Business, Administration, Managing Strategy and Marketing
 • Doorstroomprogramma RuG master Scheikundige Technologie
 • Doorstroomprogramma TU Twente master Chemical Engineering​          

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}