Ben je geïnteresseerd in het leven van mens, plant en dier? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Wil je werken aan een leefbare toekomst of ziekmakende bacteriën of virussen opsporen en uitschakelen? Kies dan voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek! Je kunt kiezen uit de majors (afstudeerrichtingen) Biologische en Medische Research of Medische Diagnostiek. Op deze pagina vertellen we je alles over de major Biologische en Medische Research.

Major Biologische en Medische Research

Bij deze brede major leer je alles over de bouw en het functioneren van cellen en weefsels. Niet alleen in het menselijk lichaam, maar ook bij planten en dieren. Je staat veel in het laboratorium tijdens deze praktische opleiding, waar je werkt aan echte projecten uit het werkveld. Zo leer je bijvoorbeeld hoe ziektes nu eigenlijk ontstaan, hoe je DNA kunt isoleren en hoe je een bacterie zo kunt manipuleren dat ze nuttige bouwstenen voor duurzame plastics gaan maken. Samen met je medestudenten zoek je oplossingen voor nog onbeantwoorde vraagstukken, en leer je alles wat je moet weten om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen, planten en het milieu.

Meer weten over de opleiding? Bezoek een Open Dag, vraag een brochure aan of stel een vraag via Whatsapp (Daphne: 0644982648), Facebook of Instagram! Aanmelden kan nog tot 1 mei 2023.

Of weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

 

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​​Medische Diagnostiek            

​Bio-informatica

​Chemie

Algemeen

Algemeen

Onze opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek:
 • is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland!
  Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2015, 2017 en 2020

 • Heeft een zilveren medaille gewonnen in de Elsevier Beste Studies ranglijst 2019 en 2020. Dit betekent dat onze studenten al twee jaar bovengemiddeld tevreden zijn over de studie

 • staat op de derde plaats in Keuzegids HBO Voltijd 2018, 2019 en 2020

Wat verwachten we van jou?

Wat verwachten we van jou?

Je kunt goed analyseren, je bent nieuwsgierig en onderzoekend en je bent in staat om nauwkeurig te werken. Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent en doorzettingsvermogen toont.

Eerste jaar

Eerste jaar

De major is praktijkgericht en doet een beroep op zowel je biologische kennis en analytisch vermogen als op je communicatieve vaardigheden. Veel thema's zoals Moleculaire Biologie en Genetica komen uit de beroepspraktijk en geven daarmee een goed beeld van je toekomstige werk. Alle vakken staan in het teken van een thema. Een belangrijk onderdeel van een thema is een opdracht uit de praktijk, waaraan je samen met medestudenten werkt. Zo ga je bijvoorbeeld zelf bacteriën kweken die allerlei interessante en nuttige stoffen kunnen produceren, zoals antibiotica. Ook ga je zelf DNA isoleren en bestuderen met moderne apparatuur en technieken. Je begrijpt al dat het practicum erg belangrijk is. Je brengt gemiddeld circa acht uur per week door in het lab waar je allerlei technieken oefent.

Benieuwd welke vakken je krijgt en hoe je rooster er in het eerste jaar uit kan zien? Bekijk het hier!

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Ook het tweede en derde jaar zijn ingedeeld in thema's. Zo krijg je thema's waarin micro-organismen, planten, kankeronderzoek en immunologische ziekten centraal staan. Door middel van de thema's in je hoofdfase verdiep en verbreed je je kennis. Je leert bijvoorbeeld over de afweer tegen ziekten (immunologie), de opbouw van cellen (celbiologie) en de biochemische processen in cellen (biochemie). Per week werk je één tot twee dagen in het laboratorium, aan steeds omvangrijkere experimenten. Je moet ook steeds vaker zelf deze experimenten opzetten en uitvoeren.

Om je voor te bereiden op de internationale omgeving die je tegen kunt komen na je studie, bijvoorbeeld in onderzoekslaboratoria, zijn de vakken in het derde jaar in het Engels. Je krijgt het vak Engels om je hierbij te ondersteunen. Daarnaast kun je in het derde studiejaar kiezen voor een minor.

In het vierde studiejaar sluit je de opleiding af met een stage en een afstudeeronderzoek in Nederland of in het buitenland.

Minoren

Minoren

In het derde studiejaar kun je kiezen voor de minoren Medical Biology, Biotechnology of Bioinformatics for the Life Sciences. Deze minoren worden in het Engels aangeboden. Zo leer je, naast goed Engels, ook samen te werken met studenten uit het buitenland. Je kunt ook kiezen voor de minor Food Ingredients & Health of de minor Innovation and Entrepreneurship. Ook een externe minor, bijvoorbeeld in het buitenland, is een optie.

Mbo route

Mbo route

Ben jij in bezit van een mbo opleiding Analist (bol 4) in de biologische of medische richting, dan kun je in aanmerking komen voor een versnelde mbo-route* voor de major Biologische en Medische Research. Alleen deze major heeft een versneld traject voor mbo'ers, de major Medische Diagnostiek kent géén versneld traject.

Je kunt de opleiding afronden in 3 jaar in plaats van de reguliere 4 jaar. Heb je wel de opleiding Analist, bol 4, maar in chemisch/fysische richting, neem dan contact op met de opleiding over je mogelijkheden voor een versneld traject.

* Let op: Of je in aanmerking komt voor een versneld programma en hoe snel een versnelde route is kunnen we je vooraf nooit exact toezeggen. De examencommissie van de betreffende opleiding bekijkt ieder individueel geval en geeft daarover de definitieve uitslag. 

Innovatieve projecten

Innovatieve projecten

Tijdens je minor kun je werken aan innovatieve projecten en onderzoeken in de innovatiewerkplaats Health Hub Roden en vanuit ons eigen expertisecentrum ALIFE.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden. 

Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Instituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages die je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Biologie en Medische Research? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport. 

Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht." 

Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!

​​Doorstuderen

​Doorstuderen

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma besluiten verder te studeren aan een masteropleiding. Bijvoorbeeld de masteropleiding Molecular Biology & Biotechnology (MBB), Biomedical Sciences (BMS) of Medical Pharmaceutical Sciences (MPS) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor deze masteropleidingen kun je al tijdens je studie het doorstroomprogramma doen.

Voor het verbreden van je kennis kun je ook direct de master Data Science for Life Sciences aan ons instituut gaan doen.

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde kun je aan het werk bij een universiteit of een bedrijf als onderzoeksanalist binnen de vakgebieden: 

​Biotechnologie​

Als biotechnoloog kom je meestal in de research terecht. Je kunt onderzoek doen naar erfelijke ziekten of kanker bij mensen, maar je kunt je ook verdiepen in plantenveredeling, ziekten bij dieren, biologische milieureiniging of de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel.

Biomedisch​e wetenschappen

Zoek je het in de biomedische hoek, dan doe je in een onderzoekslaboratorium onderzoek naar de oorzaken en mogelijke genezing van ziekten Je kunt ook terechtkomen in de medische diagnostiek, waarbij je met bepaalde laboratoriumtechnieken aantoont welke ziekteverwekker de mogelijke veroorzaker is van een ziektebeeld.

Biochemie​

Als biochemicus kom je meestal in de research terecht. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar de structuur van eiwitten, zodat je enzymen (biologische reactieversnellers) kunt zuiveren en kunt veranderen om ze toepasbaar te maken voor industriële doeleinden (bijvoorbeeld in wasmiddelen). Of je gaat werken in een onderzoekslaboratorium van een ziekenhuis om ziekten als kanker op moleculair niveau te onderzoeken.

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op www.proef.info en www.exactwatjezoekt.nl. Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​Jaar 1

 • Blok 1: Cellen en Weefsel
 • Blok 2: Celmetabolisme
 • Blok 3: Moleculaire Biologie 1
 • Blok 4: Genetica

Jaar 2

 • Blok 1: Microbiologie
 • Blok 2: Biochemie in gisten en schimmels
 • Blok 3: Biotechnologie van planten
 • Blok 4: Immunologie

Jaar 3

 • Blok 1: Moleculaire Biologie 2
 • Blok 2: Oncologie
 • Blok 3: Minorruimte Medische Biolologie, Biotechnology, Bioinformatics for Life Sciences
 • Blok 4: Minorruimte Medische Biolologie, Biotechnology, Bioinformatics for Life Sciences

Jaar 4

 • Blok 1: Stage of doorstroomprogramma naar master aan de RuG
 • Blok 2: Stage of doorstroomprogramma naar master aan de RuG
 • Blok 3: Afstudeeropdracht
 • Blok 4: Afstudeeropdracht         

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}